NA LICU MJESTA

Dan pobjede nad fašizmom obilježen i u Drvaru na simboličan način

Vijence su položili predstavnici Općine Drvar na čelu sa načelnicom Dušicom Runić

Dušica Runić i Milan Kunić. B. Šobot

Piše: B. Š. / Avaz.ba

9.5.2020

U Drvaru je danas polaganjem vijenaca na ostacima Spomenika žrtvama fašističkog terora obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Vijence su položili predstavnici Općine Drvar na čelu sa načelnicom Dušicom Runić, ministrica rada, zdravstva i socijalne zaštite u Vladi Livanjskog kantona Vasilija Broćeta, delegati u Domu naroda FBiH i drugi predstavnici građana.

Načelnica Općine Drvar Dušica Runić, izjavila je danas da je 9. maj ove godine obilježen na simboličan način. Runić je dodala da je još uvijek u toku sanacija Titove pećine, ali da su radovi usporeni zbog pandemije koronavirusa.

Jelena Dešić, rekla je danas da se sa ponosom prisjeća svih Drvarčana koji su položili živote za slobodu u borbi protiv fašističkih sila i njihovih satelita.

Vasilija Broćeta. B. Šobot

- Drvar je u toku Drugog svjetskog rata bio slobodan 1.000 dana više od bilo kojeg drugog grada u Evropi. Spomenik za 777 žrtava fašizma sa četri impozantna kraka je bio okružen kamenim blokovima po jednim za svako selo na kojima su bila uklesana imena 1.284 borca Narodnooslobodilačkog rata. To jasno govori kolike je žrtve dao Drvar u borbi za slobodu. Danas kada živimo u drugom vremenu, u drugim okolnostima mi se sa ponosom sjećamo svih naših Drvarčana koji su zarad slobode dali svoje živote- rekla je Drvarčanka Jelena Dešić.

Spomenik žrtvama fašističkog terora miniran je u prethodnom ratu od strane hrvatske vojske i do danas nije obnovljen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.