DOK GRAD UNIŠTAVA VOĆNJAKE

Implementacija Hamzićeve inicijative na čekanju

Svjedoci smo da poljoprivredni proizvođači javno iznose činjenice kako im je grad uništio višemjesečni ili višegodišnji trud, kaže Nedžad Hamzić

Nedžad Hamzić. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

20.6.2020

Grad je u prošloj sedmici na području Tuzlanskog kantona poharao voćnjake i poljoprivredne usjeve na širim područjima Gradačca i Kalesije. Uprkos činjenici što grad svake godine vrijednim voćarima i poljoprivrednicima nanese nemjerljive štete, Tuzlanski kanton još uvijek nema adekvatnu protivgradnu zaštitu.  

Zastupnik u Skupštini TK Nedžad Hamzić (SBB) još 2015. godine je tom zakonodavnom tijelu predložio usvajanje inicijative o uvođenju sistema protivgradne zaštite na području TK. Inicijativa nije usvojena iz tada čistih politikantskih razloga.

Hamzić, znajući za probleme voćara i poljoprivrednika, od svoje inicijative nije odustao. Krajem 2017. godine identičnu inicijativu je uputio Skupštini TK, koja je ovoga puta usvojena većinom glasova i kao takva našla se u programu rada Vlade TK za 2018. godinu.

Nedžad Hamzić. E. Skokić

- Svjedoci smo da poljoprivredni proizvođači javno iznose činjenice kako im je grad uništio višemjesečni ili višegodišnji trud. Što se tiče protivgradne zaštite tim sistemom u TK su pokriveni Srebrenik, Gradačac i Gračanica. I to je nedovoljno. Jasno mi je da su potrebna velika novčana sredstva da bi se protivgradnom zaštitom pokrilo kompletno područje TK, ali to je neophodno uraditi kako se ne bi svake godine ponavljao isti scenarij sa uništavanjem poljoprivrednih usijeva, objekata i motornih vozila – navodi Nedžad Hamzić, zastupnik u Skupštini TK.

Implementacija Hamzićeve inicijative je na čekanju. U međuvremenu zbrajaju se nove štete uzrokovane gradom, a prema preliminarnim izvještajima poljoprivredne i voćarske kulture na područjima Gradačca i Kalesije su gotovo u potpunosti uništene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.