PROMJENA U VRHU MUP-A BPK GORAŽDE

Smijenjen policijski komesar Adem Laković

Zbog odluka vezanih za rad policijskog komesara Vladu i Skupštinu BPK Goražde upozoravali su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i ambasador SAD u BiH, Erik Nelson

Adem Laković. Arhiv

Piše: Al. B. / Avaz.ba

22.6.2020

Vlada BPK Goražde usvojila je prijedlog Nezavisnog odbora da policijski komesar BPK, Adem Laković bude smijenjen sa ove funkcije. Do imenovanja novog komesara, njegova ovlaštenja preuzeće načelnik jednog od sektora unutar Uprave policije. 

Ovakvoj odluci prethodila je negativna ocjena za rad policijskog komesara koju je dao Nezavisni odbor, a Vlada je u februaru usvojila takav prijedlog. U međuvremenu je odbijen prigovor komesara, a Nezavisni odbor je na sjednici 3. juna predložio smjenu, koja je na sjednici Vlade sada prihvaćena. Smijenjeni komesar Adem Laković zaštitu svojih prava tražit će putem suda.

Zbog odluka vezanih za rad policijskog komesara Vladu i Skupštinu BPK Goražde upozoravali su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i ambasador SAD u BiH, Erik Nelson, koji su u zajedničkom pismu u februaru ove godine vlasti u BPK Goražde pitali jesu li predane demokratskim standardima u ovoj oblasti.

Adem Laković. Arhiv

- Pored veoma problematične odluke o imenovanju sadašnjeg Nezavisnog odbora iz jula 2019. godine, o čemu se već izjasnio visoki predstavnik u svom pismu od 9. septembra 2019. godine, duboko smo zabrinuti da vlasti u BPK Goražde, a sada posebno Nezavisni odbor, nastavljaju da zanemaruju ključne principe transparentnosti i odgovornosti. Negativna ocjena rada policijskog komesara od Nezavisnog odbora iz januara 2020. godine, i to nakon što je Nezavisni odbor već usvojio izvještaje o zadovoljavajućem radu u oktobru, novembru i decembru 2019. godine, čini se da onemogućava racionalno objašnjenje i otvara ozbiljna pitanja u vezi s transparentnosti i odgovornosti – navodi se u pismu Incka I Nelsona, uz opasku da zvaničnici u nepolitičkim institucijama ne bi trebali biti sankcionirani niti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.