VRIJEDNA DONACIJA

Respirator predat Kantonalnoj bolnici u Goraždu

Nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa

Al. B. / Avaz.ba
23.06.2020 17:24

Uručena vrijedna donacija

Foto: A. Bajramović

Kantonalnoj bolnici Goražde uručen je stacionarni aparat za mehaničku ventilaciju VG70. Prema riječima premijerke BPK Goražde, Aide Obuće, radi se o dijelu opreme čiju nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, kojeg provodi UNDP BiH.  

Ona pojašnjava da je odlukom iz marta ove godine Vlada planirala izdvojiti 300.000 KM za nabavku medicinske opreme u jeku pandemije COVID-a 19, ali je takva odluka u međuvremenu korigirana.

  • Respirator stigao u bolnicu
    Respirator stigao u bolnicu Foto: A. Bajramović

- S obzirom da smo medicinsku opremu, pa i respiratore, dobili iz donatorskih sredstava, tražili smo da se prvobitni ugovor izmijeni. Dobili smo odgovor da smo prvi u BiH pozitivno odgovorili na poziv za učešće u projektu „Odgovor na COVID-19“, da smo na taj način pokazali izuzetnu brigu o građanima i da ćemo planirane medicinske aparate dobiti u vidu donacije - kaže Obuća.

Učešćem u ovom projektu i zahvaljujući razumijevanju finansijera, BPK je osim respiratora, dobio i mobilni RTG aparat, te određenu količinu zaštitne opreme, a ukupna vrijednost donacije je oko 220.000 KM.

Komentari

NA VRH