NA LICU MJESTA

Obilježena 27. godišnjica: Sjećanje na legendarnog komandanta Hujku ne blijedi

Suad Muharemović, ratni komandant i ovu je godišnjicu, kao i sve prethodne dočekao, kako nam je rekao, s podijeljenim osjećanjima

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

30.6.2020

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja u Sjevernom logoru, a potom na mostarskim Šehitlucima danas je u Mostaru obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara, ali i pogibije legendarnog komandanta Midhada Hujdura Hujke i njegovih 40 saboraca, koji su život izgubili tog 30. juna 1993.godine. 

Suad Muharemović, ratni komandant i ovu je godišnjicu, kao i sve prethodne dočekao, kako nam je rekao, s podijeljenim osjećanjima.

- S jedne strane, to je osjećaj radosti što smo deblokirali Mostar nakon 50 dana totalnog okruženja, a s druge, s velikom tugom, jer smo u toj deblokadi izgubili našeg komandanta, Midhada Hujdura Hujku i 40 suboraca koji su dali svoje živote za grad Mostar i našu državu BiH - kazao je Muharemović.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovao je i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca, koji je u Mostar došao da, kako je rekao, oda dužno poštovanje za sve ono što su učinili branioci BiH, Midhad Hujdur Hujka, heroj, brigadni general i njegovi saborci.

- Za nas je ovo jedna od najznačajnijih bitaka u BiH od agresije i naravno ono što su, prije svega naši šehidi i poginuli borci dali, ratni vojni invalidi i svi branioci je apsolutno nemjerljivo i ne može se porediti ni sa kakvim materijalnim stvarima niti nadoknaditi. Hujka i svi naši heroji upozoravali su i pozivali da se brani država BiH, ali, osim što su to govorili, oni su to i svojim djelima potvrdili i dokazali da su bili istinski heroji - kazao je Bukvarević.

U okviru običježavanje ove godišnjice u Centru za kulturu Mostar priređen je prigodan program i izložba o herojima oslobodilačkog rata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.