PROTEST TURISTIČKIH RADNIKA U MOSTARU

Apel sa Starog mosta: Otvorite granice, ovo je agonija!

Je li poruka da zaključam radnju i ključ bacim sa Starog mosta - upitao je Haris Količić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

2.7.2020

- Otvorite granice BiH, poruka je koju su danas sa Starog mosta u Mostaru, UNESCO-ovog spomenika, uputili mostarski i hercegovački turistički radnici. 

Brojni hotelijeri, ugostitelji, vlasnici suvenirnica, zanatlije, obrtnici okupili su se na Starom mostu kako bi od vlasti, umjesto ispraznih fraza i demagogije, zatražili urgentne i efikasne mjere.


Radnici poslali jasnu poruku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Vanredna situacija

- Nalazimo se u vanrednoj situaciji i moramo imati i vanredna rješenja koja moraju donijeti organi vlasti. Naši zadnji prihodi su bili lani u novembru. Imali smo velika očekivanja od sezone, ali ovo je sada agonija. Tražimo otvaranja granica BiH za one zemlje koje su sigurne, zemlje Evropske unije i one koje su se uspješno izborile s Covidom-19 - rekao je Miran Hasibović.

Soraja Ćatović i njen suprug vlasnici su dvije radnje u Starom gradu. Imaju šest zaposlenih, koji, rekla je, trenutno ne rade kao i masa drugih.

- Gosti iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore su nam dobrodošli, ali nama trebaju ljudi iz drugih država od kojih živimo mjesecima i mi i Mostar i HNK i Federacija BiH. Jer, dosta novca se ulaže preko naših leđa, a trenutno skoro niko od nas ne radi i faktički ostajemo bez hljeba. Mnogo familija je tu, hiljade ljudi, sezona je skoro kraju, a za dva mjeseca djeca kreću u školu, od čega ih školovati? Zato nam država treba pomoći sa subvencijama, jer svi računi redovno dolaze, od zakupnine do komunalija - rekla je Ćatović.

Admir Kreso, vlasnik suvenirnice, poručio je da će, ako država ne stane iza njih, biti prisiljeni odjaviti radnje i radnike i izaći na ulice.

Haris Količić je, također, naveo da od vlasti sa svih nivoa očekuju pomoć.

- Je li poruka da zaključam radnju i ključ bacim sa Starog mosta - upitao je on.


Iznijeli zahtjeve

Na protestnom skupu su iznijeli i svoje zahtjeve te od nadležnih vlasti, na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou traže hitno uvođenje slijedećih mjera:

- Otvaranje granica za državljane Evropske unije, kao i državljanima onih zemalja koje su se uspješno nosile sa pandemijom koronavirusa.

- Omogućiti subvencioniranje minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu

- Privrednim društvima u turizmu osigurati subvenciju 100 posto iznosa za troškove najamnina, vode, struje, odvoza smeža nastalih u periodu od 1.4. 2020.do 1.4. 2021.godine

- Oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafisklanih nameta do 1.4. 2021.

- Oodbriti odgađanje plaćanja PDV-a dok se ne naplate izdati računi.

- Dodijeliti prioritetni status turističkim privrednicima za dobijanje beskamatnih kredita sa grejs periodom od godinu iz Granatnog fionda Vlade FBiH


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.