SREBRENIČKI PUT PAKLA

Blickovo svjedočanstvo o genocidu

Kada fotografišete masovnu grobnicu i u njoj vidite skelet, odnosno lobanju na kojoj je ostao povez na očima, onda ne možete da ne zaplačete, kaže Ahmet Bajrić

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

9.7.2020

Sa današnje izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Ahmet Bajrić – Blicko u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici na Trgu slobode u Tuzli postavio je izložbu fotografija „Srebrenički put pakla“.  

Punih 25 godina Bajrić je svakodnevno bilježio tragediju Srebrenice. Od progona i proboja, otvaranja masovnih stratišta, do komemoricija i dženaza šehidima.

- Sve je to ostavila traga na mene. Čovjek nekad ne može obuzdati emocije. Kada fotografišete masovnu grobnicu i u njoj vidite skelet, odnosno lobanju na kojoj je ostao povez na očima, onda ne možete da ne zaplačete. Sakrijete se u stranu, obrišete suze i nastavite raditi jer samo kroz fotografiju, kroz filmove, kroz tekstove, kroz ispovijesti... možemo sačuvati uspomenu i sjećanje na genocid – kaže Ahmet Bajrić – Blicko, autor izložbe „Srebrenički put pakla“.

U svom opusu ima na desetine hiljada fotografija. Kada bi ih sve poredao mogao mi napraviti izložbu od Tuzle, koja je bila san Srebreničana koji su 11. jula 1995. godine krenuli preko šuma do slobodne teritorije, do Srebrenice nekadašnje zaštićene zone Ujedinjenih naroda koja je naočigled cijelog svijeta predata u ruke Mladićevih i Karadžićevih zlikovaca.

- Ovdje je 150 fotografija koje su nastale u Nezuku, Kladnju, grobnicama u Kamenici, Pilici, Crnom vrhu, Kozluku..., Potočarima... Nikada nisam žalio vrijeme, niti me je bilo strah što se izlažem opasnosti. Zabilježio sam svojim fotoaparatom historiju. Meni je žao što institucije ne misli o mom materijalu. Ne znam zašto, ali po mom mišljenju Srebrenica je od Bošnjaka otpisan grad – kaže Ahmet Bajrić.

Na otvaranju izložbe „Srebrenički put pakla“ govorili su gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, ministar raseljenih osoba i povratka FBiH Edin Ramić i Alija Tabaković, probosanski kandidat za načelnika Srebrenice.

Svi oni su se složili kako je veoma opasno to što se negira genocid te da je neophodno usvojiti Zakon o zabrani negiranje genocida jer je negiranje genocida uvod u novi genocid.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.