TREBINJE

Koronavirus odgodila proslavu mature

Nismo htjeli da uradimo nešto što je nepreporučivo i što nije racionalno, kaže dr. Čuk

Sa obilježavanja mature. P. Mucović

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

12.7.2020

Korona poremtila planove - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Prošlo je pola vijeka kako je generacija 1969./70. maturanata Gimnazije iz Trebinja napustila školske klupe. To je bio povod da se ove godine okupe i uz razgovor evociraju uspomene. Iako nije bilo kako je planirano, oni koji su mogli srećni su da se sastanu sa kolegama i podsjete ne mladalačke dane i nestašluke.  

Prema riječima dr. Dobroslava Ćuka, člana Organizacionog odbora, bilo je planirano da to bude zaista svečano, uz zabavu i prozivku koju bi obavili profesori, ali korona je sve poremetila.


Sjajna generacija

- Šta reći, ovo je jedna sjajna i uspješna generacija Gimnazije. Mi smo se danas sastali ovdje da proslavimo pedeset godina. Imali smo namjeru da to bude drugačije, da na jedan način koji dolikuje jubileju napravimo veliku feštu, da pozovemo i profesore, ima ih na sreću još živih i računali smo da bi nas iz generacije trebalo da bude negdje oko 40. Bili smo odredili gdje će se sve to desti, cijela koncepcija je bila napravljena, ali evo viša sila nas je u tome onemogućila. Nismo htjeli da uradimo nešto što je nepreporučivo i što nije racionalno. Zato smo se nas nekoliko sastalli. Nećemo ništa, osim ovog pića i ove čašice generacijskog razgovora. Nadamo se da ćemo naći načina da to drugom prilikom bude primjerenije i bezbjednije da sve ovo uradimo - optimističan je dr. Ćuk. 

Iz Sarajeva je stigao Senad Fetahagić, koji navodi da je uprkos koroni stigao uz poštovanje svih mjera zaštite.

- Drago mi je da nas još ima nakon ovoliko godina i da su svi vedri zdravi i čili. Situacija sa koronom sve nas je malo umirila jer mi smo bili vrlo aktivna generacija, što je rekao i Dobro, a uz to i veoma uspješna generacija. Sada smo u penziji i meni to daje malo više prostora da dođem u Trebinje i da budem ovdje više sa svojom porodicom. Zaista je lijepo što smo se sastali - istakao je Fetahagić.

Zdravko Matuško, kaže da se on osjeća izvanredno i pored korone koja vlada svuda.

- Drago mi je da smo se i pored svega skupili. Žao mi je što nas nije moglo više biti, da se sve ovo obilježi jednom dobrom zabavom, ali i pored svega ovoga nedamo se - naglasio je Matuško.

Stigle i dame

Stigle su i tri dame, a jedna od njih Stanislava-Seka Adžović ističe da se nada da će se svi iz cijelog svijeta okupiti kada korona prođe i budu dozvoljena putovanja. 

- Žao mi je što nas je sva ova situacija oko COVID-a 19 poremetila. Bez pretjerivanja mi smo jedna izuzetna generacija koja se sastajala svakih pet godina do tridesete godine. Nakon toga smo se sastajali svake godine i baš sada kada je pedeset godina, da nas sve ova korona poremeti, da to ne možemo da obilježimo i proslavimo kako bi trebalo i kako smo naučili. Mi se nadamo da ćemo naredne godine, napraviti za pedeset prvu godinu, što smeta i to je neki jubilej. Uvijek mi je drago vidjeti duštvo sa kojim sam išla u školu, sa kojima sam provodila neko najljepše srednjoškolsko vijeme. Bili smo mladi, ludi bezbrižni. Nažalost nismo svi došli ni iz Trebinja, a kamoli iz stare Jugoslavije i svijeta. Nadati se da će biti bolje dogodine - zaključila je Adžović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.