PISMO MAJKE

Traumatično iskustvo u Vrazovoj: Dijete držali za glavu, galamili i pokušavali mu popraviti zdrav zub

Zbog upaljenog zuba, svoje dijete je odvela u Dom zdravlja Općine Centar - Vrazova. Tada započinje njeno traumatično iskustvo

Popravljanje zuba. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

29.9.2020

Građani BiH u susretu s pojedinim medicinskim radnicima u BiH koje finansiraju svojim poreskim novcem, nerijetko doživljavaju različite neugodnosti. Posebno u vrijeme pandemije koronavirusa dešava da pojedini ljekari, u strahu za sopstveno zdravlje, reagiraju neprimjereno prema pacijentima. Upravo sličnu neugodnost sa svojim djetetom je doživjela jedna sarajevska majka, koja je alarmirala odgovorne institucije.

Zbog upaljenog zuba, svoje dijete je odvela u Dom zdravlja Općine Centar - Vrazova. Tada započinje njeno traumatično iskustvo.


-  Medicinska sestra mi nije dozvolila da uđem s djetetom, nego mi je dala stolicu da sjednem na samom ulazu u oradinaciju. Stomatologinja je pogledala otok na licu djeteta i rekla da treba bušiti zub, gornju tricu. Onda je krenulo silejdžijstvo, povjerava se majka. 

- Doktorica je pritisnula prsa djetetu čemu se ono opiralo jer ga je boljelo, a onda je od sestre zatražila da mu drži glavu i ruke da je kojim slučajem ne bi dirao. Pritom su konstatirale da dijete ima temperaturu, što nije bilo tačno, jer su i na trijažnom odjeljenju rekli da nema temperaturu. Ophodile su se prema njemu kao da je šugav, a meni sve vrijeme nisu dali da priđem, nisam mogla ni utješiti dijete koje je sve vrijeme plakalo i opiralo se. Dok je pokušavala da mu na silu otvori usta, galamila je na njega. On je odbijao bušenje, jer ga je boljelo, vrištao je, a doktorica je na sve to reagirala galamljenjem na njega i krajnje nehumanim odnosom. 

No, tvrdi da nepristojno ponašanje stomatologinje ni na tome nije stalo.


- Na kraju kada sam se pobunila protiv takvog odnosa, doktorica me je izbacila iz prostorije, derući se kako ona ne može da radi svoj posao. S obzirom da dijete nisam htjela samo ostaviti s njima, uzela sam ga i otišla. Nakon toga sam otišla na Stomatološki fakultet i njihovu dječju kliniku na kojoj je doktor samo drenirao ranu, jer nije bila u pitanju „trica“ koju su mu u Vrazovoj bušili, nego prijašnja trauma na „dvici“. O odnosu i profesionalnosti osoblja na Stomatološkoj fakultetu imam samo najbolje riječi, otkriva čitateljka koja je prethodno u Vrazovoj doživjela traumatično iskustvo. 





Pismo sarajevske majke. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.