TREBINJE

Počela berba grožđa u Carskim vinogradima

Što se tiče kvaliteta roda mi smo prezadovoljni jer smo imali dobre uvjete tokom cijele vinogradarske godine, rekao Vukoje

Piše: P. Mucović

9.10.2020

Počela berba grožđa u Carskim vinogradima. P. Mucović

U Carskim vinogradima porodice Vukoje u Ušću pored Trebinja počela je 126. berba žilavke u vinogorju koje je osnovano 1894. godine, a koje je obnovljeno prije 17 godina.

Prema riječima radovana Vukoja, direktor podruma "Vukoje 1982" žilavka u Carskim vinogradima i Zasad polju daje u kontinuitetu fantastične rezultate.

- Što se tiče kvaliteta roda mi smo prezadovoljni jer smo imali dobre uvjete tokom cijele vinogradarske godine. Početkom ove godine vino sa ovog vinograda iz 2015. godine je proglašeno najboljim vinom na Mediteranu i najboljim vinom od autohtone sorte žilavke. Nadam se da će rezultati kooji su dobijeni u vinogradu će se uspješno pretočiti u podrumu i dobićemo dobra vina kaom i ranijih godina - istakao je Vukoje i dodao da je karakteristika ovogodišnje berbe jako visoki šećeri, a zadržale su se i kiseline.

- Uvijek treba neke sorte izdvojiti, a ja bih ove godine izdvojio fantastične rezultate bijelih sorti jer takav odnos šećera i kiselina nije bio na ovim prostorima. Crvene sorte kao vranac i merlot su pokazale da će imati veliki potencijal i ta vina će se moći dobro spremiti za održavanje i tržište. Fantastičan rezultat ima i šardone - naveo je Vukoje I dodao da je za vina bitno da se držena temperaturama koje su adekvatne i rezultati će biti bolji iz godine u godinu.

- Ova godina je specifična i vinari cijeloga svijeta osjetili su berbu na poseban način jer se išlo na dizanje kvaliteta kako bi nadomjestili nekoliko mjeseci bez prodaje. U BiH se desetak godina radi na zakonu o vinu. Sad je došao trenutak da se sredi tržište i samog uvoza i prodaje grožđa i vina, njegove klasifikacije i sve se to treba srediti da jedna zemlja bude vinska. Hercegovina ima vrhunske uslove za bavljenje ovom kulturom koja je Bogom dana. Ova oblast je jedna od rijetkih koja u svom imenu ima vina, Hercegovina, i sve nam to govori da trebamo složiti regulativu i napravimo strategiju - zaključio je Vukoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.