BPK GORAŽDE

Osigurano 300 doza vakcine

Za nabavku vakcina izdvojeno 5.000 maraka

Bičo: Imunizacija rizičnih grupa. Arhiv

Piše: Al.B

1.12.2020

Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde isporučeno je 300 doza vakcine protiv sezonske gripe za potrebe besplatne imunizacije rizičnih grupa stanovništva s područja ovog kantona. Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, dr Medine Bičo, vakcine su distribuirane prema Domovima zdravlja i namijenjene su starijim osobama, hroničnim bolesnicima, pacijentima sa respiratornim problemima, kardiovaskularnim i hemodijaliznim bolesnicima …

- Radi se o populaciji koja svake godine prima dozu vakcine protiv sezonske gripe, a nabavljena količina u skladu je sa potrošnjom od prošle godine. Nažalost, ove godine vakcine neće biti u komercijalnoj prodaji, zato što su količine ograničene. Također, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo dobili smo 170 doza vakcina namijenjenih isključivo za potrebe zdravstvenih radnika koje smo distribuirali prema zdravstvenim ustanovama, jer cilj nam je da u ovoj situaciji zaštitimo radnike u zdravstvu koji se nalaze na prvoj liniji - kazala je Bičo.

Ministar Halilović najavio je da će, u slučaju potrebe, biti finansirana nabavka i dodatnih doza vakcine protiv sezonske gripe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.