EVROPSKA SEDMICA BORBE

Od grlića raka maternice godišnje umre 311.000 žena

Broj smrtnih slučajeva od ovog oboljenja popet će se na 460.000 do 2040. godine

Redovno treba raditi preglede. Agencije

A. Na.

21.1.2021

Procjenjuje se da više od 311.000 žena umire od raka grlića maternice svake godine, te da se 91 posto ovih smrtnih slučajeva desi u dijelovima svijeta sa niskim i srednjim prihodima. Demografski promjene, starenje populacije i nedostatak preventivnih aktivnosti upućuju da će se broj smrtnih slučajeva od ovog oboljenja godišnje popeti na 460.000 do 2040. godine. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, broj prijavljenih slučajeva oboljelih žena od raka grlića maternice u zadnjih 5 godina u Kantonu Sarajevo je bio 458, dok je broj umrlih žena u istom periodu od raka grlića maternice bio 97.


Tabelarni prikaz. Domovi zdravlja KS

Savršena prilika

U januaru se obilježava Europska sedmica borbe protiv raka grlića maternice i savršena je prilika za podizanje svijesti o raku grlića maternice i vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV) koja može pomoći u prevenciji određenih vrsta karcinoma.

HPV infekcija može uzrokovati više različitih karcinoma pored raka grlića maternice. HPV također uzrokuje rak vagine i vulve kod žena; rak penisa kod muškaraca; kao i rak anusa i zadnjeg dijela grla (orofarinksa). Iako postoji skrining pregled za rak grlića maternice (PAPA test), ne postoje rutinski skrining testovi za druge već navedene vrste karcinoma povezanih s HPV-om, pa se oni često ne otkrivaju dok ne izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. Vakcinacija protiv HPV-a može spriječiti da se više od 90% karcinoma uzrokovanih HPV-om ne razvije! 


Skrining programi dramatično su smanjili stope raka grlića maternice u zemljama sa visokim primanjima. Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama smrtnost smanjena za 80% za 50 godina zahvaljujući pregledu po Papanicolaou-a (PAPA test), liječenjem potvrđenih predkanceroznih promjena grlića maternice te vakcinacijom protiv humanog papiloma virusa (HPV). 

Ukupan broj prijavljenih slučajeva. Agencije

Edukativno predavanje

Žene koje su seksualno aktivne trebaju biti pregledane na abnormalne promjene grlića maternice i predkancerogene lezije, počevši od 30. godine starosti. Skrining za seksualno aktivne žene koje žive sa HIV-om trebao bi započeti u ranijoj dobi, odmah nakon što se pozitivno testirane na HIV.

U sklopu obilježavanje Europske sedmice borbe protiv raka grlića maternice, J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će u suradnji sa UMDB – Institut za Majku i Dijete održati interaktivnu radionicu na kojoj će biti održano edukativno predavanje na temu Rak grlića maternice – Prevencija i rana intervencija. Predavanje će se moći pratiti na live stream-u na oficijelnoj Facebook stranici UMDB – Institut za Majku i Dijete u petak, 22.01.2021. godine, sa početkom u 11h.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.