JAVAŠLUK

Zgrada na Grbavici blokira izgradnju Južne longitudinale

Zatraženo odobrenje za gradnju zamijenskog objekta

Grbavička ulica: Sporna zgrada. Arhiv

Piše: A. Nalo

22.1.2021

Nastavak radova na Južnoj longitudinali uslovljen je izgradnjom zamijenske zgrade u Grbavičkoj ulici, od broja 62 do 68. Prema projektu, ova longitudinala počinje od Skenderije te povezuje naselja Grbavica, Hrasno, Aneks, Švrakino Selo i Alipašino Polje. Njen završetak trebao bi biti Vojničkom Polju. Inače, njenom izgradnjom značajno će se smanjiti svakodnevne saobraćajne gužve u ovom dijelu grada.    



Postupak eksproprijacije

-U toku je ishodovanje odobrenja za izgradnju zamjenskog objekta Grbavička 62-68 u postupku eksproprijacije. Zahtjev za odobrenje je upućen Općini Novo Sarajevo 06.11. 2020. godine. Izradu projektne dokumentacije izgradnje zamjenskog objekta je finansirao Zavod za izgradnju – kazali su nam iz Zavoda za izgradnju KS.

Iz ove institucije su naveli da se trenutno vrši upotpuna dokumentacije za izdavanje odobrenja za građenje, kompletiranjem svih potrebnih saglasnosti komunalnih preduzeća i potpisivanjem potrebnih ugovora za izmještanje instalacija Elektrodistribucije i BH Telecoma. 

Mreža planiranih cesta. Arhiv

Spajanje saobraćajnice

-Nastavak izgradnje Južne longitudinale, odnosno spajanje predmetne saobraćajnice između izgrađenih dijelova se očekuje nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa sa stanarima stambene zgrade u ulici Grbavička 62-68, odnosno nakon izgradnje zamjenskog stambenih objekta i preseljenja stanara – naveli sui z Zavoda.  

Na području Općine Novi Grad, nastavak izgradnje Južne longitudinale, ovisi od određenja Kantona Sarajevo, odnosno Vlade Kantona i Ministarstva saobraćaja kao nadležnih institucija zaduženih za određivanje prioriteta i izgradnju primarnih gradskih saobraćajnica. 

- Inače, izgradnja Južne longitudinale stopirana je iz razloga podnešenih mnogobrojnih zahtjeva građana vezano za obezbijeđenje priključaka okolnih naselja na Južnu longitudinalu, a kroz provedbenu plansku dokumentaciju. Obzirom na veliki stepen izgrađenosti predhodno spomenutih okolnih naselja, koja se treba uskladiti sa postojećom prevedbenom planskom dokumentacijom, te na trajanje same procedure izrade i usvajanja iste nisu bili stvoreni preduvjeti za nastavak izgradnje Južne longitudinale od granice sa Općinom Novo Sarajevo do „VI“ transverzale - dodali su iz Zavoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.