GODIŠNJICE

Sjećanje na djecu koja su ubijena na sankanju

Brojne delegacije položile cvijeće

Položeno cvijeće na spomen obilježju. Fena

A. Na.

22.1.2021

Na današnji dan prije 27 godina agresorska granata koja je pala među djecu na Alipašinom polju dok su se sankali u svojoj ulici, ubila je šest naših najmlađih sugrađana, a isto toliko ih je toga dana bilo i ranjeno. Ove nevine žrtve trajno će sjećati sve nas na stravične zločine razaranja i ubijanja, koje je Vojska Republike Srpske (VRS) u toku opsade Sarajeva ‘92–‘95. godine iza sebe ostavila - 1.602 ubijene djece i preko 11 hiljada ubijenih Sarajlija. 

Toga dana, na Alipašinom polju ubijeni su: Indira Brković (12 godina), Jasmina Brković, (pet godina), Mirza Dedović (osam godina), Danijel Jurenić (11 godina), Nermin Rizvanović (13 godina) i Admir Subašić (osam godina). 


Proučena Fatiha

U znak sjećanja na sve njih, danas su roditelji i porodice ubijene djece, kao i brojne delegacije i prijatelji na mjestu stradanja položili cvijeće i vijence, te učenjem Fatihe i minutom šutnje još jednom odali počast ovim nevinim žrtvama agresije.  U ime Kantona Sarajevo cvijeće je položio i prisutnim se prigodnim riječima obratio ministar kulture i sporta u Vladi KS Samir Avdić: 

-Svake godine obilježimo godišnjicu ovog zločina i sa tugom se sjetimo ovih naših malih sugrađana, ali i svih ostalih žrtava koje su ubijene u toku agresije na naš grad i državu. Nažalost, neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjerska i nacionalna opredjeljenja svojih žrtava. Svi koji su u tom periodu živjeli u Sarajevu bili su neprijatelji i svakodnevna živa meta Vojske RS -  rekao je u svom obraćanju ministar Avdić. 


Ubijanje djece

Podsjetio je da je za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislava Galića na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Njegovog nasljednika Dragomira Miloševića Sud je osudio na 33 godine zatvora. Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je i komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat “koji je imao za cilj širenje terora među civilnim žrtvama Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja”, navedeno je u presudi.

Na mjestu stradanja danas su cvijeće položili i počast žrtvama odali predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, delegacije Grada Sarajeva i Općine Novi Grad, kao i savjeti MZ Alipašino polje C1 i C2, općinske organizacije SDA Novi Grad , OŠ “Meša Selimović”, te predstavnici Pokreta “Antidayton”.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.