OV CENTAR

Vijećnica Platforme za progres napustila stranku

Maida Gabela u Vijeću će djelovati kao samostalna vijećnica

Maida Gabela. Avaz

Piše: A. Nalo

22.1.2021

Maida Gabela, novoizabrana vijećnica u OV Centar prije dva dana zvanično je istupila iz Platforme za progres, te će ubuduće djelovati kao samostalna vijećnica. U izjavi za “Dnevni avaz” istakla je da je bilo više razloga za napuštanje Platforme za progres. 


Izbor zamijenika

Međutim, čašu su prelili pritisci rukovodstva stranke da na Konstituirajućoj sjednici predloži svog kandidata za mjesto trećeg zamjenika predsjednika OV, iako ih je upoznala da to nije u skladu sa federalnim Zakonom o principima lokalne samouprave i Statutom Općine koji predviđaju samo jednog zamjenika.

Vijećnica Gabela nije predložila trećeg zamjenika predsjedavajućeg te su na sjednici izabrana dva zamjenika.  


-Istina, u prošlom mandatu OV je bez pravnog osnova izglasalo izmjene Poslovnika o radu OV koje omogućavaju imenovanje tri zamjenika. Budući da su Zakon i Statut iznad Poslovnika, OV je bilo u obavezi da se pridržava Zakona i Statuta. Uzgred rečeno, funkcije više od jednog zamjenika su apsolutno nepotrebne i služe za stranačko uhljebljivanje – kazala je Gabela.

Poruka građanima

Ona je dodala, da su u svim gradskim općinama imenovani dva i više zamjenika predsjedavajućeg, čime se normalizuje kršenje zakona.  

-Ako se slažemo da država počiva na zakonima, onda je ovo nedopustivo. Kakvu to poruku šaljemo građanima i drugim nivoima vlasti – naglasila je Gabela.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.