KANTON SARAJEVO

Zgrade trebaju imati automatski taster za dojavu požara

Stari sistemi se trebaju zamijeniti što prije

Piše: A. Nalo

30.1.2021

Hidranti moraju biti ispravni. Avaz

Kako bi se na vrijeme moglo reagirati, spriječiti veće štete ili spasiti nečiji život, svi značajniji objekti i institucije u Kantonu trebale bi imati taster za požar pomoću kojeg bi se automatski dao signal Dispečerskom centru Profesionalne vatrogasne brigade.

Savremeni sistem

Prema analizi koju je uradila stručna nevladina organizacija za upravljanje rizicima u BiH „Azur“, u većini zgrada na području grada postoje stari sistem za dojavu požara koji su dotrajali i koji bi trebali biti zamijenjeni savremenim sistemima.

- Na terenu treba što prije snimiti stanje i izraditi detaljnu kartu. Na temelju toga treba sačiniti detaljan plan aktivnosti i napraviti listu prioriteta – naveli su iz ove organizacije.

S obzirom na to da je općina Stari Grad najstariji dio Sarajeva, u ovom dijelu grada treba napraviti posebno dobar sistem za dojavu požaru.

Uske ulice

- Većinu ulica u najugroženijem dijelu ove općine nije moguće proširiti. Zbog toga bi Općina trebala za neprohodne ulice, kao što su Alifakovac, Pehlivanuša, Potoklinica, osigurati zaobilazne pravce kretanja vatrogasnih vozila. Također, treba ograničiti ili uvesti zabranu postavljanja štandova, ljetnih bašta i drugih zapreka uz i na saobraćajnicama kojima se dolazi do objekata – navedeno je u Planu zaštite od požara.

Označiti hidrante

Također, stručnjaci sugeriraju da se na mjestima do kojih ne mogu stići vatrogasci postave hidranti te da se prekontrolira jesu li oni koji već postoje ispravni i adekvatno obilježeni. Taj posao treba uraditi preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.