POSKUPLJENJA

Hoće li građani KS u zimu ući nespremni: Cijena čišćenja dimnjaka kreće se od 35 do 120 KM

Ionako teška situacija bit će još teža, zbog toga što, nažalost, vlast nije poduzela ništa kako bi ublažila ova poskupljenja, kazao je Ekmekčić

Čišćenje dimnjaka se ne bi trebalo odlagati. Avaz

Piše: S. Padalović

13.8.2022

S valom poskupljenja u Bosni i Hercegovini došlo je i do povećanja cijena čišćenja dimnjaka. One variraju u zavisnosti od vrste usluge koja se pruža građanima.

Kao razlog poskupljenja, dimnjačar Mirza Ekmekčić navodi povećanje cijena potrebnog alata, ali i plina.


Teška situacija

- Trenutno se cijena čišćenja dimnjaka kreće od 35 do 120 maraka. Ali, ionako teška situacija bit će još teža, zbog toga što, nažalost, vlast nije poduzela ništa kako bi ublažila ova poskupljenja - kazao je Ekmekčić.

Kako dodaje, zbog toga će veliki broj građana u zimu ući nespremno, s neočišćenim dimnjacima.

- Ono što vidim na terenu, manji je broj onih koji nas pozivaju da im očistimo dimnjake. Uprkos našim preporukama o obaveznom čišćenju, najmanje dva puta godišnje, mnogi građani to sebi sada ne mogu priuštiti ni jednom godišnje - naveo je Ekmekčić.


Upute građanima

Ekmekčić građanima savjetuje da, ako ne mogu priuštiti čišćenje dimnjaka, učine onoliko koliko je do njih kako bi spriječili moguće negativne posljedice.

- Preporuka je da pregledaju i očiste peć, tako što će izvaditi unutrašnje obloge i ukloniti ostatak čađi. Vremenom se oštećuju dijelovi, pa ih je neophodno zamijeniti. Ukoliko postoji sumnja na ispravnost peći ili na curenje plina, potrebno je odmah ugasiti vatru ili isključiti plin kako ne bi došlo do neželjenih posljedica - kazao je Ekmekčić

Sezona čišćenja dimnjaka u Kantonu Sarajevo, kazao je Ekmekčić, počela je po završetku sezone grijanja i traje do početka nove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.