VELIKE GUŽVE U SARAJEVU

Ekipa "Avaza" obišla domove zdravlja: Dijete mi je doživjelo fras jer smo satima čekali da nas prime

Ovakvo stanje nije zabilježeno u posljednjih 15 godina

Čekaonica puna u Domu zdravlja „Kumrovec“ na Otoci. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

19.11.2022

Ovakvo stanje nije zabilježeno u posljednjih 15 godina, preveliki je pritisak na službe, a ljekari rade u punom kapacitetu, rekao je ovo za „Avaz“ Abel Baltić, direktor Javne ustanove Dom zdravlja KS.

Nagle promjene temperature usljed smjene godišnjih doba donijele su sa sobom viruse, pa su ambulante krcate. Najviše su na udaru djeca, tako da se na pregled kod pedijatra zna čekati i po nekoliko sati, ali i dana.


Ostaju duže

- Svi ljekari rade u punom kapacitetu, ostaju i duže, mimo radnog vremena, ali je jednostavno ogroman priliv pacijenata, kao nikada do sada. Neke ljekare iz Opće bolnice odredili smo da rade sa školskom djecom kako bi nam pomogli.Ovaj virus koji je zavladao se lako širi, a traje već mjesec. Najviše je djece s povišenom temperaturom, proljevom i povraćanjem- rekao je Baltić.

Ekipa „Avaza“ posjetila je više domova zdravlja te se uvjerila da su odjeli pedijatrije puni. Roditelji su ogorčeni, a kako su nam rekli, dolaze s bolesnom djecom i po dva dana zaredom jer ih ne stigne pregledati ljekar specijalista.

U Domu zdravlja „Kumrovec“ na Otoci situacija je alarmantna.


I u Domu zdravlja „Omer Maslić“ gužva. N. Ćorović

- Nisam zadovoljna prijemom, zbog njih mi je dijete doživjelo fras jer sam čekala četiri sata, a niko me nije prozvao. Uzela sam knjižicu, a u međuvremenu je moje dijete jedva živo ostalo. Smatram da se starije medicinske sestre, kao i ljekari trebaju penzionisati, a da na njihovo mjesto dođu mlađi ljekari koji će se bolje fokusirati na posao - kazala nam je Arnela Hodžić.

Ilda Zahiragić već drugi dan pokušava da s bolesnim djetetom uđe kod ljekara na pregled.

Nedostaje ljekara

- Ovo je katastrofa. Jadna djeca. Ovo nam je dokaz kakav nam je zdravstveni sistem, nedostaje ljekara - istakla je Zahiragić.


Situacija loša i u Vrazovoj. N. Ćorović

Ni u Domu zdravlja u Vrazovoj situacija nije ništa bolja.

- Prošle sedmice znalo je biti i 100 djece na prijemnom odjelu, a jedna doktorica je radila, to je strašno. Još su organizirali i sistematske preglede za osnovce. Nemam riječi - kazala je za „Avaz“ Ajla Karić.


Dnevno pregleda i 50 djece

Semira Penava, odgovorni ljekar na Pedijatriji u Domu zdravlja „Omer Maslić“, za „Avaz“ je kazala da dnevno pregleda i do 50 djece.

- Na Odjelu za pedijatriju situacija je strašna, ne znam kako ćemo pregurati ovaj period. Trenutno nam odlazi jedna kolegica, tako da će od ponedjeljka raditi samo tri pedijatra u ovoj ustanovi. Na Odjelu nas je petero, s tim da je jedna kolegica na seminaru. Roditelji dovode djecu najčešće zbog respiratornih infekcija. Najviše je mališana iz vrtića koji, najvjerovatnije, tamo i pokupe bolest. Roditelji dolaze i po opravdanja zbog odsustva s nastave, što stvara još veću gužvu - kazala je Penava.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.