GRAČANICA

Kanetex primjer dobrog kolektiva i predanog rada: Od zanatske radnje do uspješne kompanije

Za 47 zaposlenika isplatili po 1.080 KM jednokratne pomoći

Iz pogona Kanetexa: Društveno odgovorna kompanija. H. Čalić

Piše: H. Čalić

17.12.2022

Gračanica se, prema ekonomskom razvoju, ubraja među najrazvijenije sredine u Bosni i Hercegovini. U nekoliko privrednih zona, metalskoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj industriji, preradi plastične mase, proizvodnji peleta upošljavaju hiljade radnika.

Samo ove godine sagrađeno je više od deset proizvodnih hala. Mnoge firme su krenule od nule i došle do toga da se radi o respektabilnim i uspješnim organizacijama.


Korak po korak

Posjetili smo jednu takvu – Kanetex. Vlasnici Kahriman i Senada Omerović su zanatsku radnju razvili do današnje uspješne kompanije koja se bavi proizvodnjom posteljnog rublja, ugostiteljskih tekstilnih predmeta, sjedala za stolice i slično.

Ova firma zapošljava 47 radnika, a Kahrimanu i Senadi u upravljačkim procesima pomažu i djeca. Kanetex važi za društveno odgovornu firmu, a o njenim rezultatima razgovarali smo s mladim menadžerom Damirom Omerovićem.

- Naši roditelji su firmu razvijali postepeno, korak po korak. Mi slijedimo njihove korake i, osim proizvodnje od sirovine, kao što su silikonska vlakna i silikonske pahuljice, koju dijelom uvozimo, a dijelom sami proizvodimo na dva savremena stroja, našim proizvodima snabdijevamo i najveće trgovačke centre, ali i manje kupce. Ono što nam je bitno, također, nastojimo održati socijalnu odgovornost prema društvenoj zajednici i našim uposlenicima - naveo je Damir Omerović.


Omerović: Briga o radnicima. H. Čalić

Zlatna plaketa

Ti potezi nisu ostali nezapaženi, pa je firma za 2. juni, Dan grada Gračanice, dobila najviše priznanje Zlatnu plaketu.

Omerović je naglasio i da je firma već uplatila jednokratnu pomoć od po 1.080 maraka za svih 47 uposlenika Kanetexa.

Osnivači i menadžeri firme ne ostaju nijemi i kada je potrebna pomoć nekom od uposlenika, prilikom bolesti ili bolesti člana porodice i u drugim teškim situacijama. O tome rukovodstvo manje priča, a više djelima pokazuje.

Javnim zdravstvenim ustanovama, Općoj bolnici i Domu zdravlja u Gračanici te UKC-u Tuzla ova firma je pružila veliku pomoć u vrijeme pandemije COVID-19.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.