KOLUMNE

Nestanak Bošnjaka u RS

Komentar dana

Autor:Fahir KARALIĆ

2.9.2014

Prazne su jučer bile školske klupe u kojima su trebala sjediti bošnjačka djeca iz Konjević-Polja. Ministarstvo prosvjete RS nije udovoljilo zahtjevu roditelja da u nastavni proces bude uvedeno izučavanje nacionalne grupe predmeta. Bošnjački povratnici odlučili su ustrajati te ne dozvoliti djeci pohađanje nastave u područnoj osnovnoj školi.

Uzalud višemjesečni protesti, apeli... I vlasti u RS predvođene resornim ministrom Goranom Mutabdžijom ustrajne su u ignoriranju zahtjeva roditelja.

Malo koga u Federaciji iznenađuje ovakav stav vlasti u RS. Predizborno je vrijeme, a jasna je platforma vladajućeg SNSD-a, bazirana na zapaljivoj nacionalističkoj retorici.

Daleko više zabrinjava licemjerni stav zaštitnika interesa Bošnjaka, kako sebe godinama tituliraju političari koji već više od dva desetljeća drže ključne poluge vlasti.

Problemi s kojima se suočavaju povratnici u Konjević-Polju nisu samo rezultat tvrde nacionalističke politike vlasti manjeg entiteta. Oni su direktna posljedica djelovanja tih stranaka koje su tvrdile i danas tvrde da zastupaju bošnjački interes. A za to vrijeme dozvolili su i u mnogim slučajevima direktno poticali nestanak Bošnjaka s teritorija koje su u Dejtonu pripale manjem entitetu.

Priča o povratku, pravima i diskriminaciji Bošnjaka u RS korištena je samo u vrijeme izbornih kampanja, i to u Federaciji. Istovremeno, prava na zdravstvenu i boračku zaštitu i opća sigurnost Bošnjacima su davani samo u FBiH, i to samo zato da bi SDA i ostale stranke koje su proteklih godina bile na vlasti imale sigurno i snažno biračko tijelo.

Iskrenih aktivnosti za povratak i bolji život Bošnjaka u RS nikada nije bilo. Zato i jesu roditelji i djeca iz Konjević-Polja usamljeni u svojoj nevolji i svojim zahtjevima.

Oni su samo izuzetak koji potvrđuje pravilo.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.