KOLUMNE

Jezik novca

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

8.9.2014

Saznanje da država iz budžeta ne isplaćuje nikakve odštete porodicama poginulih rudara, dok istovremeno kriminalci mogu dobiti milione, još je jedan od načina skidanja odgovornosti za smrt rudara. I tako se, naime, „pere“ ohola i sebična vlast, a krivcem za nesreću proziva gorske udare koje niko predvidjeti ne može.

No, šta je s neprovođenjem Zakona o rudarstvu FBiH, prema kojem bi rudari u BiH radili i živjeli po evropskim standardima i uvjetima?

Šta je s rezultatima dosadašnjih istraga o rudarskim nesrećama? Ni za jednu nikada niko u BiH nije odgovarao.

Naše pravosuđe još nikada nijednog resornog ministra nije kaznilo za neprovođenje Zakona o rudarstvu, a nismo čuli ni da je ikada ijedan federalni inspektor koji je pod ingerencijom Vlade FBiH prozvao nekog od članova te vlade zbog neprimjene zakonskih odredbi.

Ili, jesu li, možda, i direktori „Elektroprivrede BiH“, koja je većinski vlasnik rudnika u Federaciji", iz svih dosadašnjih istraga o nesrećama izlazili kao nevini, jer je u stranačkim, rodbinskim i prijateljskim vezama s pojedincima iz Vlade i vladajućih partija?

Zbog svega, nemoguće je ne zapitati se i guraju li bezdušne vlasti u ovom začaranom krugu komorate u sigurnu smrt, znajući da nemaju nikakve odgovornosti onda kada se desi tragedija poput ove posljednje u Zenici?

Da li bi, možda, život rudara osiguran na neki višemilionski iznos koji bi se u slučaju nesreće isplaćivao iz budžeta nešto promijenio? Sigurno je da bi, jer bh. vlasti do sada su pokazale da jedino razumiju jezik novca.

I, na koncu, pitanje je i da li bi Vlada FBiH za pet porodica poginulih zeničkih komorata odlučila izdvojiti i po onih 10.000 KM pomoći iz svoje tekuće rezerve da za mjesec nisu izbori.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.