KOLUMNE

Bruka u džamiji

Komentar dana

Autor:Faruk VELE

13.9.2014

Ono što je trebalo biti obavljanje svete muslimanske dužnosti, klanjanje džuma-namaza, pretvorilo se jučer u haremima sarajevskih džamija u prisustvo dobro organiziranoj propagandnoj promociji vladajuće SDA, i to prvog dana izborne kampanje u BiH.

Dok su vjernici na koljenima slušali hutbu, na zaprepaštenje nemalog broja njih, mutevelija Jordanske džamije na Grbavici donio je hrpu biltena stranke koja dvije decenije upravlja našim životima i hladno ih stavio pored kutije za dobrovoljne priloge. Zanimljivo, bilteni su tu ostavljeni zajedno s knjigama tefsira, tumačenja Časnog Kur'ana, valjda kao poruka da su jedino oni iz biltena, i s biltenom, „na pravom putu“. Sličan scenarij, doznat će se ubrzo, ponovljen je u džamiji Magribiji, kod harema Gazi Husrev-begove džamije, u Sokolović-Koloniji…
 
Nameće se pitanje, koje su sebi sigurno postavljali i mnogi vjernici dok su, negodujući, odlazili iz sjena džamijskih zidova, je li ovo otvorena potvrda da se IZBiH stavila u funkciju kampanje jedne partije i zamjenika predsjednika Bakira Izetbegovića. Ili se, pak, radi o zloupotrebi i drskim pokušajima uzurpacije cijele vjerske zajednice na jedan brutalan način, kako je baš jučer u našem listu primijetio i publicista Nedžad Latić.

Priča o vezama SDA i IZBiH duga je koliko i postoji ta partija. Nisu rijetki primjeri kada su se kadrovi SDA predstavljali od akšama do jacije, kada su tu dijeljeni leci za potrebe „onih naših“. Poznato je, na kraju, da su brojni funkcioneri SDA u Saboru IZBiH i na čelu lokalnih medžlisa. Ali, ono što se jučer desilo u Sarajevu je bruka i sramota, jeftina zloupotreba lijepe islamske vjere za korist uske skupine ljudi i njihovi političkih i nadasve privatnih interesa.

Na ovaj način na ozbiljnu kušnju stavljen je stav uvaženog reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, koji sredinom maja na Bjelašnici reče da IZBiH „nema svog kandidata niti favorita“, niti će se „organizirano uključivati u izborni proces“.

Reis Kavazović, ako ne stane ukraj pokušajima instrumentalizacije IZBiH za političke potrebe SDA, na ovim izborima ne riskira samo da bude uhvaćen u nedosljednosti nego mnogo više – jedinstvo Islamske zajednice, na čije okrilje imaju pravo svi muslimani, ma kakve političke stavove dijelili i koliko novca imali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.