KOLUMNE

Politika tala

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

14.9.2014

Dok zemlje najbližeg našeg susjedstva godinama bilježe rast stranih investicija, u Bosni i Hercegovini prisutan je trend smanjenja, a kontinuitet povlačenja stranih investitora nastavljen je i u prvih šest mjeseci ove godine.

Strani investitori, svi znamo, iz BiH ne bježe zbog pojave ebole ili, ne daj Bože, kakve druge slične zarazne bolesti.  

Bježe zbog zakonima uokvirenog haosa koji vlada ovom zemljom ili, kako to jezikom analitičara obrazlaže Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH, zbog  „ekonomske, pravne, političke i ostale podijeljenosti, nedosljednosti u propisima i primjene brojnih administrativnih procedura na raznim nivoima vlasti“.

Muidža se, naravno, nije bavio konkretnim primjerima kad su u pitanju razlozi odustajanja stranih investitora od ulaganja u BiH, ali i Muidža, kao i svi mi, zna da su prije svega neznanje i nesposobnost ljudi koji upravljaju ekonomskim procesima naše zemlje, kao i politika tala na kojoj su se profilirali, osnovni razlozi što strani investitori bježe od BiH kao od ebole.

Jer, osim što im trebaju mjeseci i mjeseci da završe registraciju svoje firme i stave je u funkciju, strani investitori, u najvećem broju slučajeva, prisiljeni su uraditi nešto što nigdje ne piše da je obaveza. Treba, ustvari, da podmite barem desetak „faktora“ raznih nivoa iz vlasti i politike, ako već ne žele da im novac koji su uložili u startu propadne.

Onaj ko ne pristane na takav „poslovni odnos“, iz BiH odlazi u danu u kom je u nju i stigao. Zato i ne treba čuditi što su nam glavni „strani investitori“ dojučerašnji šverceri s međuentitetskih pijaca, poznati kao „tašna-mašna“ biznismeni iz Turske, Kine, s Kosova...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.