KOLUMNE

Šarene laže

Komentar dana

Amil DUČIĆ

15.9.2014

Olako licitirati brojkama o povećanju radnih mjesta, bez ikakvog pokrića, znanja ili osnova, može samo onaj dužnosnik koji je već duže vrijeme okrenuo leđa i ekonomiji i narodu.

Riječ je o Bakiru Izetbegoviću, aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH i zamjeniku predsjednika SDA. U samo nekoliko dana glasačima je obećao prvo 48.000 pa onda 100.000 radnih mjesta. Crna statistika o nezaposlenosti i siromaštvu ga ne zanima, jer ukazuje na to da su katastrofalni podaci o ekonomskom i socijalnom stanju u BiH nastali upravo za vrijeme vladavine SDA.

Poput otuđenog centra moći, u čemu se slažu ozbiljni analitičari, Izetbegović već godinama državom upravlja partijsko-rodbinskim vezama uz pomoć struktura koje je instalirao u poluge vlasti.

Povremeni izlazak na ekonomsko polje pravi tek u iznimnim situacijama, i to kada treba dovesti sumnjivog investitora, poput kontroverznog Sulejmana el-Šidija, koji će za bagatelnu cijenu kupiti najatraktivnije zemljište u centru Sarajevu te državu oštetiti neplaćanjem dažbina.

Najbolji dokaz o Izetbegovićevim šarenim lažama o masovnom zapošljavanju, međutim, dokumentiran je u zvaničnom izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o turskom kreditu od 100 miliona eura, koji je on prije nekoliko godina najavljivao kao spasonosan za bh. ekonomiju.

Umjesto obećanih 5.000 radnih mjesta, zaposlilo se svega stotinjak ljudi, mahom bliskih SDA! I ne samo to. Dijeljene su ogromne sume novca, ali je rast zaposlenosti, kako navode federalni revizori, bio mizeran.

Kako je to moguće? Odgovor na to pitanje treba upravo dati Izetbegović.

Stoga ne treba puno mudrosti da se zaključi da su najave o 100.000 novih radnih mjesta samo pusta obećanja jednog političara koji je već odavno izgubio kompas.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.