KOLUMNE

Kakvi smo to postali

Komentar dana

Mirela KUKAN

16.9.2014

U Trećoj gimnaziji u Sarajevu jučer je na ulazna vrata postavljen detektor metala, a plan je da se u skorijoj budućnosti ovakvim uređajima opskrbe i druge škole u bh. prijestonici. Za mnoge roditelje to jeste donekle umirujuća informacija. Koliko-toliko bit će rahatniji kada znaju da dijete šalju u školu u koju će, nadati se barem, od sada biti nemoguće unijeti nož, sjekiru ili pištolj.

S druge strane, međutim, nemoguće je ne zapitati se kakvo smo to društvo postali. Toliko nasilno da ćemo najbezbrižnije dječije dane, od kuće do škole i od škole do kuće, pretvoriti u scene iz akcionih američkih filmova. Jer, činjenica je da smo donedavno, većinom iz Amerike, dobivali vijesti o teškim incidentima, pa čak i pokoljima u tamošnjim školama. Nažalost, već nekoliko godina takvo što više nije samo strana nego i domaća vijest.

Sjetimo se tek nedavnih novinskih naslova: „Zenica: Napad sjekirom u učionici“, „Tuzla: Zlostavljanje učenica Mješovite srednje škole“, „Trebinje: Tuča djevojčica u školi, jedna zadržana na liječenju“, „Sarajevo: Pucnjava u Srednjoj mašinskoj školi, ranjen učenik trećeg razreda“, „Brčko: Dječak davio djevojčicu u školskom toaletu“...

A gdje je tek slučaj brutalnog ubistva zlatnog sarajevskog dječaka Denisa Mrnjavca? Njega su u februaru 2008. tri njegova vršnjaka ubila u tramvaju samo zato što ih je pogledao. Monstruozno ubistvo dogodilo se naočigled brojnih prisutnih odraslih očevidaca, od kojih niko nije reagirao! I tada smo se pitali u kakvom to društvu živimo, ali malo šta smo učinili da to društvo promijenimo nabolje.

Detektori metala možda jesu jedan od načina barem djelimičnog suzbijanja maloljetničkog prijestupništva, ali da će riješiti problem, sigurno je - neće! Jer, šta će biti kada ti prijestupnici izađu kroz školska vrata?

Sve dok ne ugradimo detektore za iskorjenjivanje mržnje i agresivnosti iz glava odraslih, ni djeca nam neće biti bolja. A to je već nešto što našim vlastima koje više od dvije decenije opstaju u foteljama, zahvaljujući upravo njihovoj matrici širenja mržnje i agresivnosti, nikako ne odgovara!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.