KOLUMNE

Lopovska inžinjerija

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

20.9.2014

Ko u ovom trenutku može ubijediti izvarane bh. građane u domovini i u dijaspori da nova afera sa stotinama, a možda i hiljadama glasačkih listića koji su širom svijeta završili na pogrešnim adresama, nije dio još jedne izborne prevare.

Pretpostavke i nagađanja da se hiljade praznih glasačkih listića neće moći zloupotrijebiti grubo demantiraju činjenica i gorko iskustvo s više prethodnih izbora u BiH. Poznato je, naime, da je za jedan od najlakših načina prevare na izborima, tzv. bugarski voz, potrebno ukrasti samo jedan prazan glasački listić.

Oni koji znaju da ovaj sistem u rukama previjane lopovske inžinjerije može rezultirati neviđenom izbornom krađom, onda je sasvim opravdan strah za regularnost ovih izbora.

Ali, iznenađuje da je cijela ova afera uzdrmala sve u BiH i bh. dijaspori - osim nadležnih institucija. Iz Centralne izborne komisije tek su na novinarski upit kazali da su o svemu obavijestili Tužilaštvo BiH, a usput su odbacili svaku odgovornost za evidentne propuste. Hoće li ti propusti prerasti u izbornu prevaru, ključno je pitanje, a odgovor će morati stići od CIK-a i istražih organa.

Ovakav odnos svih nadležnih prema jednom vitalnom državnom projektu, a to izbori kao izvor i temelj legitimiteta cjelovitog sistema vlasti jedne države i jesu, potvrdio je još jednom da BiH hitno treba promjene.

Izbori jesu prilika za to, ali očigledno i nju, kao posljednju nadu za građane, neki pokušavaju oteti i uništiti. Jer, ako pomoću spornih listića bude krađe na izborima u korist neke političke partije, beznačajna će biti šteta po njihove političke protivnike naspram one koju će pretrpjeti građani i država.   
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.