KOLUMNE

Nemaju oni pojma

Komentar dana

Mirela KUKAN

26.9.2014

Malo ko se danas sjeća da je u jeku najgorih majskih poplava koje su poharale više od pola Bosne i Hercegovine, Federalna vlada, tek nakon što su pojedini bezdušni trgovci ekstra profitirali na tragediji naroda prodajući litar vode za pet maraka, jednu svijeću za 2,50, a vreću brašna za 25 KM, donijela odluku o tobožnjoj kontroli cijena.

Još manje nas se sjeća da je ta Vladina odluka trajala svega 11 dana i da za to vrijeme niko nije kažnjen za enormno i neosnovano poskupljenje osnovnih životnih namirnica. A najmanje nas zna da već godinama imamo nekakvo osmeročlano vijeće za praćenje cijena u FBiH s navodnim Vladinim zadatkom da „preduprijedi poskupljenja“. Osim što zadatak nije nikada obavilo, to vijeće uredno je finansirano iz federalnog budžeta!

Znači, opet, preko leđa naroda - ko je hajrov'o, hajrov'o je, a i dalje hajruje. Jedan od najnovijih primjera je podatak da u našu zemlju trgovci uvoze limun po cijeni od jedne marke za kilogram, a prodaju ga po nevjerovatnih sedam! Naravno, vlast ne reagira.

Ali, kao da Nermin Nikšić, Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik hodaju po pijacama i trgovinama!? Boli njih briga što zbog svakodnevnog porasta cijena svaki šesti stanovnik u ovoj zemlji zaspi gladan.

Nemaju oni pojma šta znači zvanični podatak koji je nedavno objavila Agencija Ujedinjenih naroda za hranu, a prema kojem su u posljednje dvije godine prehrambeni artikli u BiH poskupjeli i do 34 posto, dok, istovremeno, na svjetskom tržištu hrana pojeftinjuje.

Nemaju oni pojma kako je višečlanoj porodici preživjeti sa 500-600 KM plaće, a tek kako preživljava više od pola miliona nezaposlenih u BiH. Nemaju oni pojma šta narodu znači to da kilogram hljeba košta više od dvije marke, junetine bez kosti više od 13, piletine više od pet, putera više od 17 ili graha skoro šest KM. Nemaju oni pojma kako je to nemati djetetu kupiti litar mlijeka od marku i po ili ulja od dvije KM.

A što bi i imali pojma kada njima sve to i još mnogo, mnogo više plaća - narod!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.