KOLUMNE

Nagrižena država

Komentar dana

Autor:Sead NUMANOVIĆ

28.9.2014

Bošnjaci su danas u najgoroj situaciji u proteklih 80 godina!

Kako reče jedan od najvećih naših živućih intelektualaca, dr. Enes Duraković, Bošnjaci su „kao mali narod, mala zajednica, danas potpuno izgubljeni, bez ikakve snage samorazumijevanja“.

Gore nije bilo, maltene, ni u vrijeme agresije na našu zemlju. I pored ratnih razaranja i stradanja, tada su svi bh. patrioti složno ustali protiv agresora. Ideja bolje, uređenije, prosperitetne i jedinstvene Bosne i Hercegovine bila je jača od svih iskušenja i izazova.

Ideja je i dalje tu i jaka je, ali je na najvećem ispitu.

Država BiH je opstajala više od hiljadu godina, preživljavala kao nedirnuta u okvirima većih imperija, te žilavo odolijevala okupatorima.

Sada je nagrižena djelovanjem domaćih izdajnika koji svoje političko i svako drugo bivstvovanje vide samo kao privjesak Istanbula ili Moskve. Za njih je to i jedini izlaz!

Njima treba BiH u kojoj će građani biti siromašni i zatucani, narodi posvađani, a mlade generacije bez ikakve želje da žive u ovoj zemlji. To je za njih jedino moguće okruženje u kojem bi nastavili vladati, ogrezli u korupciji, kriminalu, bezakonju i nemoralu.

Ipak, surovost balkanskih prostora i od Bošnjaka je isklesala žilav narod, koji se može prilagoditi, uviti, ali nikako pokoriti i podjarmiti.

Ne treba sumnjati da će narod u oktobru znati izabrati snage koje su se i 1993., u vrijeme najvećih iskušenja po državu BiH i Bošnjake, znale oduprijeti podjeli zemlje, kao što je to učinjeno i prije tačno 21 godinu na Prvom bošnjačkom saboru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.