KOLUMNE

Laži o penzijama

Komentar dana

Fahir KARALIĆ

2.10.2014

Ova Federalna vlada ostat će upamćena kao jedina koja je u svom mandatu dva puta penzije povećala za po pet posto, odnosno osigurala i 13. penziju, pohvalio se nedavno premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP).

Golemo. Tako je ovu Nikšićevu samopohvalu prokomentirao jedan od 235.000 penzionera s najnižim primanjem od 326 maraka. Izračunao je da su mu za četiri godine penziju povećali za oko 30 KM, a da su troškovi života u tom periodu porasli za najmanje 20 posto, što se mjeri u stotinama maraka.

Nema ni mjesec kako su penzioneri, shvativši da su uprkos ovim „dva puta po pet posto“ prevareni, zatražili novo povećanje penzija. Odmah je reagirao Nikšić kazavši da nema osnova za nova povećanja. I ugrizao se za jezik! Nekoliko dana kasnije poručio je da je, ipak, izgledno novo povećanje penzija „čim se steknu uslovi za to“.

Predizborno je vrijeme, aktuelne vlasti znaju da ne valja biti realan, šefovi stranaka obećavaju vile i kule, odnosno ne samo novo povećanje penzija od pet posto nego, ako ustreba, i regres penzionerima. Ogromno je to glasačko tijelo, koje se, kako kalkuliraju u strankama na vlasti, isplati pokušati prevariti, s obzirom na to da je u Federaciji 391.000 penzionera. Da svaki od njih da glas - eto vlasti. Kažu da je mnogo lakše prevariti ljude nego ih uvjeriti da su prevareni.

Hoće li biti povećanja penzija, aktuelnim vlastima potpuno je nebitno. Važno je do 12. oktobra uvjeriti penzionere da ova vlast tobože vodi brigu o njima. Nakon izbora, oni će u naredne dvije godine prestati biti biračko tijelo i postati nevažni.

Jer, da Nikšić i ova vlast žele zaista pomoći penzionerima, potrudili bi se da makar i mizerne penzije podijele prije Kurban-bajrama. Tako bi makar malo unijeli sreće u domove ovih 235.000 penzionera, koji se više i ne sjećaju kada su potrošili posljednju marku od avgustovske penzije.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.