KOLUMNE

Radost i tuga

Komentar dana

Amil DUČIĆ

5.10.2014

Prvi dan Kurban-bajrama u BiH je kod većine Bošnjaka dočekan s pomiješanim osjećajima. S jedne strane, prvi bajramski dan u mnogim srcima vjernika donio je radost, osjećaj solidarnosti, odricanja i međusobnog poštivanja.

S druge, pak, strane, taj osjećaj radosti kod mnogih je zasjenila surova bosanskohercegovačka zbilja. Ona se ogleda u općem siromaštvu, masovnoj nezaposlenosti, sistemskoj korupciji u vlasti, beznađu.

I dok su se aktuelni vlastodršci, koje je narod već odavno identificirao kao odgovorne što smo dotakli dno, vozikali službenim limuzinama po Sarajevu, demonstrirajući bajramske radosti, stanovnici uništenih Željeznog i Topčić-Polja, Maglaja, Olova i drugih područja poharanim poplavama sa suzama u očima razmišljali su kako da prežive jučerašnji dan.

Upravo je ova vlast, odgovorna zbog nedjelovanja na prevenciji od katastrofe, svoj narod, koji se suočio s nezapamćenom kataklizmom, praktično ostavila na cjedilu. O tome najbolje govore javne kritike američkih diplomata uperene protiv bh. vlasti, koja ni četiri i po mjeseca nakon katastrofalnih poplava nije gotovo ništa učinila da bi pomogla ljudima kojima je vodena stihija uzela sve što su imali.

Lijepo je jučer bilo, barem za jedan dan, vidjeti mnogobrojnu omladinu, privrženu tradicionalnim vrijednostima islama na ovim prostorima. I oni su, međutim, žrtva nesposobne i korumpirane vlasti.

Zbog pet porodica koje upravljaju Bošnjacima te koje su izgradile sistem nepotizma kod zapošljavanja, mladi stručni i obrazovani kadrovi dovedeni su na marginu društva. Čaša je već odavno prelivena, narodu je dogorjelo do nokata. Ostaje da se vidi hoćemo li se i narednog Bajrama valjati u istom blatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.