KOLUMNE

Zastraši pa vladaj

Komentar dana

Mirela KUKAN

7.10.2014

Nakon velikih boračkih protesta održanih u aprilu izborne 2010. godine, koji su eskalirali u sukobe kada je vlast poslala policiju na branioce, najbolji sinovi BiH brutalno su ušutkani suzavcima i topovskim udarima.

Tadašnje federalne vlasti SDA - SBiH potom su im na teret stavile etiketu „terorista i rušitelja ustavnog poretka“ države koju su branili te ih s takvim kvalifikacijama poslale i na sud.

Metodu „zastraši pa vladaj“ nad građanima je veoma dobro znala primijeniti i vlast SDP – SDA, koja je naslijedila one što su vladali do oktobra 2010., a što je najbolje potvrđeno tokom ovogodišnjih februarskih protesta, nakon kojih su predstavnici gladnog naroda koji je izašao na ulice i zbog toga dobio „pendreke“, također, poslani na sud.

Takvom taktikom pobuna demobilisanih boraca Armije RBiH već odavno je ugušena te danas trpe još jedno u nizu poniženja. Sada ih, naime, vlast tjera da vraćaju novac koji su ranijih godina morali naplaćivati sudskim putem, zato što ona prethodna Vlada FBiH nije ispoštovala Zakon o pravima demobilisanih boraca, donesen uoči općih izbora 2006.

I tada se znalo da je taj zakon klasični predizborni i da je zbog nedostatka novca u budžetima i postavljenih uvjeta MMF-a neprovediv! No, vlastodršcima je on značio stotine hiljada glasova te su obećali isplatu mjesečnih naknada od po 150 KM demobilisanim borcima. Kada su prošli izbori 2006. godine, novca, naravno, nije bilo dovoljno, pa su borci morali na sudovima tražiti svoja prava.

U međuvremenu su došli novi izbori 2010., i opet su, da se ne izgube glasovi, herojima odbrane oči zamazane nekim novim zakonskim rješenjima. I tako u nedogled - već skoro deceniju - sve do ovogodišnjih općih izbora, ponovnog varanja boraca i prebacivanja vrućeg krompira u krilo, ovog puta, Ustavnog suda BiH!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.