KOLUMNE

Rečeno, učinjeno

Komentar dana

Autor:Almasa HADŽIĆ

11.10.2014

Direktor Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) Dejvid Bart (David Barth)  i američki vojni ataše u BiH Skot Miler (Scott Miller) u četvrtak su posjetili općine Doboj i Doboj-Istok kako bi promovirali, tačnije javnosti obznanili, gdje će to i kako 14,6 miliona dolara pomoći SAD namijenjene ugroženim područjima u BiH biti uloženo.

Američki zvaničnici obišli su objekte za čiju su gradnju namijenili novac poreznih obveznika svoje zemlje, razgovarali s građanima, farmerima, predstavnicima vlasti i obznanili pokretanje USAID-ove interaktivne online mape koja će građanima omogućiti da sami nadgledaju progres projekata koje su obećali.

Ispunjenje obećanja i transparentnost u trošenju javnog novca nepoznata je kategorija u ponašanju predstavnika domaće vlasti. Jer, praksa je pokazala da malo šta vlast u ovoj zemlji obeća i uradi. A, ako i uradi, o načinu trošenja novca u tom poslu teško da se ikada išta sazna.

Primjera takvog ponašanja je mnogo, a najočigledniji je onaj iz maja ove godine kada se predstavnici domaćih vlasti nisu skidali sa TV ekrana obećavajući da će do zime porodice čije su kuće uništene u poplavama biti u „svom toplom domu“.

Obećanje, kako se i pretpostavljalo, nisu ispunili, a o novcu za gradnju, a kamoli kućama, ni traga ni glasa.  

Stoga se i jesu građani ibretili izjavama američkih dužnosnika koji su obznanili da će nešto za šta je njihova država izdvojila novac biti završeno tad i tad, da će koštati toliko i toliko i  da svako može provjeriti gdje je to utrošen obećani novac.

Valjda u tome i jeste razlog što svako malo „ovi naši“ iskeze zube na „one njihove“, odnosno strane zvaničnike u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.