KOLUMNE

Zov promjena

Komentar dana

Autor:Faruk VELE

13.10.2014

Građani Bosne i Hercegovine na jučerašnjim općim izborima, osmim po redu od nezavisnosti naše države, uprkos svemu, nedvosmisleno su poručili da traže promjene!

Nesporno su to potvrdili rezultati koje su zabilježili Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, a posebno činjenica da je SDP Zlatka Lagumdžije, pobjednička stranka prije četiri godine, do nogu potučen. Zov promjena nagovještavaju i rezultati koje smo do zaključenja ovog izdanja našeg lista dobili iz RS, gdje je opozicija, također, dobro prošla.

Istina, igrajući na kartu hiljada onih koje su zapošljavali u proteklih 25 godina i širokomobilizirajućih poruka poput one da je "snaga u jedinstvu", uz nedvosmislenu podršku Islamske zajednice u BiH s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem na čelu, Stranka demokratske akcije (SDA) proglasila je pobjedu. No, to, uprkos rezultatu Bakira Izetbegovića, nije u punom smislu onaj rezultat koji su najavljivali.

Njihovoj pobjedi svakako je doprinijela činjenica da su mnogi građani bili toliko utučeni, toliko beznadni, da su odlučili apstinirati, pogrešno vjerujući da se ništa ne može promijeniti. A šta i očekivati u zemlji u kojoj građane već dvije decenije plaše da će, ne pobijedi li stranka koja toliko dugo vlada, nestati i države i naroda.  

Kako god, najširi slojevi građana koji su izašli na izbore, pogotovo onih s margina, poput rudara, seljaka, boraca, invalida i drugih ugroženih, odlučili su kazniti lošu vlast.

Nije li to najbolja potvrda višemjesečnih upozoravanja lidera SBB-a Fahrudina Radončića da je narodu dogorjelo, da je ovo naše dno dna i da dalje ne može, jer 550 hiljada nezaposlenih, milion gladnih i nezbrinutih, katastrofa u ekonomiji i u društvu generalno, mogu voditi samo u jedno - destrukciju države i društva.

Niko, baš niko nema razloga da danas slavi. Pred onima koji su osvojili najveći broj glasova, umjesto slave, jeste iskušenje da što prije naprave vlast i da krenu u rješavanje nagomilanih problema, jer već na vrata kucaju crne prognoze MMF-a da bi nova kriza u eurozoni potpuno uništila bh. ekonomiju.

Ako stranke koje su kako-tako dobile najviše glasova ne shvate ozbiljnost situacije i poruke građana, događaji iz februara ove godine bit će, kako bi narod rekao, mila majka u odnosu na ono što nas čeka.  
 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.