KOLUMNE

Šta čeka vlasti

Komentar dana

Autor:Fahir KARALIĆ

15.10.2014

Euforija koja je zavladala u nedjelju navečer nakon saopćavanja preliminarnih rezultata općih izbora u izbornim štabovima stranaka pobjednica polako splašnjava. Zemlja je u toliko katastrofalnoj socijalnoj, ekonomskoj i političkoj situaciji, da preuzeti odgovornost za naredne četiri godine upravljanja zemljom nije nimalo zahvalno.

Treba biti ili ludo hrabar ili ludo samouvjeren pa kazati „izvući ću zemlju iz provalije“.

Već 20 godina Bosni i Hercegovini ide nizbrdo. Ekonomija propada, udaljavamo se od Evropske unije, politički odnosi samo se usložnjavaju, narod siromaši, mladi odlaze iz zemlje, raste korupcija, nepotizam... a niko ne preuzima odgovornost.

Socijalni mir do sada je kupovan nemilosrdnim zaduživanjem, bilo putem komercijalnih banaka, emisijom trezorskih zapisa, bilo „povoljnim“ kreditima od Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ali, posljednji pregled ispunjavanja uvjeta iz standby aranžmana sa MMF-om pokazao je da se obistinjuju najcrnje slutnje - neće nam se više gledati kroz prste, nema više povoljnih kredita i novih tranši sve dok ne počnemo ispunjavati postavljene uvjete.

Do sada su skoro sve vlasti završavale svoje mandate bez polaganja računa biračima. No, ovog puta to će biti drugačije. Velike februarske demonstracije pokazale su da narod želi da oni koji upravljaju, i polažu račune za svoj rad, odnosno nerad.

Zbog toga će se, ko god da formira vlast, naći u neobranom grožđu ako misli da će kao i njegovi prethodnici vladati zbog sebe, a ne zbog naroda. Ako nova vlast ne bude formirana na osnovu programske koalicije, ako se u njoj ne nađu odlučni i sposobni, spremni da rade i preuzmu odgovornost - neka nam je Bog na pomoći!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.