KOLUMNE

Menadžeri za kriminal

Komentar dana

Adnan DŽONLIĆ

19.10.2014

Suad Džindo, u vrijeme vladavine SDA-SBiH (2006.-2010.), kao kadrovik ove potonje stranke, imenovan je za direktora sarajevskog Centra „Skenderija“. Za privredni kriminal težak milion maraka, počinjen u tom nekadašnjem superuspješnom preduzeću, ovih dana zaradio je optužnicu čiji opis može poslužiti za pravljenje scenarija nekog dobrog krimića.

No, iako su godinama mediji i radnici upozoravali šta se radilo u „Skenderiji“, Džindu je federalna vlast SDP-SDA, koja se ustoličila 2011., lansirala za direktora u zavidovićku „Krivaju“, u kojoj je od novembra 2011. do marta 2014. prikupio „zasluge“ za gubitak od 19,5 miliona KM i dodatno ubijanje teško ranjene „Krivaje“.

Kada je već došlo do grla, Vlada Federacije promijenila je stečajnog upravnika i postavila Hamdiju Muratovića. Riječ je o čovjeku koji, također, posjeduje optužnicu, naravno zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, počinjene na funkciji stečajnog upravnika.

U ovoj zemlji i ptice na grani znaju za politiku dosadašnjih vlasti koje su obezvređivanjem firmi omogućavale svojim tajkunima da za male novce kupuju zemljišta, mašine, ali ne i firme koje će raditi i u kojima će pokrenuti proizvodnju. Tako su nedavno u Vladi SDP-SDA odbili ponude potencijalnih stranih investitora i domaćih biznismena „teške“ stotine miliona KM za „Krivaju“, te su njenu preostalu vrijednu imovinu poklonili za manje od milion, uz problematičnu obavezu preuzimanja kredita od „Razvojne banke FBiH“.

Nakon ovih, ali i stotina drugih primjera uništavanja javnih preduzeća širom BiH - po istom receptu - uz asistenciju sumnjivih „upravitelja“ i „menadžera“, nadamo se da ćemo konačno dobiti vlast koja će takvu praksu zaustaviti. I da će - što je, također, jednako važno - svi „stručnjaci“ poput Džinde i Muratovića i njihovi pokrovitelji završiti gdje im je i mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.