KOLUMNE

Slijepo crijevo

Komentar dana

Autor:F. KARALIĆ

21.10.2014

U sjeni euforije stranaka pobjednica općih izbora, prvenstveno SDA, te špekulacija o tome ko će napraviti vlast, Bosna i Hercegovina neumitno se udaljava od Evropske unije. Glavni pretendenti za formiranje vlasti, odnosno relativni pobjednici, još ne nude program kako ubrzati EU procese. 

Zbog toga još strašnije zvuči upozorenje Zekerijaha Smajića, novinara, publiciste i političkog analitičara, koji poručuje da s ovakvim stanjem stvari u zemlji, BiH nema nikakve realne šanse da ikada postane članica Evropske unije. 

Smajić upozorava da bi BiH mogla imati „istu sudbinu kao Turska u posljednjih pedesetak godina, uvijek će biti Zapadu zanimljiva, a nikada iskreno poželjna članica evropske porodice“. Tome u prilog govore jasni argumenti o nazadovanju BiH na evropskom putu u posljednjih osam godina. A to nazadovanje neumitno znači i propadanje države. 

Bosna i Hercegovina u mandatu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića, od 2002. do 2006. godine, bila je odmah iza Hrvatske kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta Evropske unije, a daleko ispred Srbije, Crne Gore i Albanije. Danas je Hrvatska članica EU, Srbija je otvorila pregovarački proces o članstvu, a BiH je postala slijepo crijevo i problem Evrope. 

Turska skoro 50 godina čeka u predsoblju Unije i iako neke unutrašnje snage relativiziraju volju te države za članstvo, jasno je da Ankara nije niti će odustati od priključenja najjačem ekonomskom bloku u svijetu. Ali, BiH ne može sebi dopustiti takvu utrku na (pre)duge staze. 

Evropske integracije validna su garancija i jedini pravac u kojem država može i mora ići. BiH ne smije sebi dopustiti političke kontroverze, niti postati predmetom geopolitičkih trgovina i preslaganja, u kojima, uglavnom, izvuče deblji kraj. Narod bi rekao, kada se konji tuku, ždrebad stradavaju.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.