KOLUMNE

Pokradeni izbori

Komentar dana

F. VELE

24.10.2014

Vjerovatno će biti da su se u brojnim međunarodnim organizacijama, pa i medijima, debelo ugrizli za jezik kada su prerano dali pozitivne ocjene za realizaciju općih izbora u BiH koji su održani 12. oktobra. 

Zapravo, lista nepravilnosti daje sliku koja ukazuje na ozbiljnu izbornu krađu i dovodi u pitanje validnost cijelih izbora.

Idemo redom. Glasovi nisu prebrojani ni nepune dvije sedmice nakon zatvaranja biračkih mjesta, iako se u jednoj Rusiji ili Americi rezultati znaju samo dva sata nakon ubacivanja posljednjeg listića u kutiju. 

Jučer, dakle 11 dana nakon izbora, ponovo su se brojali listići sa 48 biračkih mjesta, stranke su otkrile krađu glasova na brojnim mjestima. Istovremeno, u Banjoj Luci i Prijedoru, primjerice, pronađeni su obilježeni glasački listići koji su trebali biti ubačeni u vreće nakon zatvaranja birališta. U jednom drugom slučaju pronađene su vreće u kojima su bili samo glasovi za HDZ 1990 i SDA!? Tendencija koja je išla u pravcu reformskih snaga, odjednom, zahvaljujući preostalom dijelu glasova, prelazi na stranu vlasti i njihovih javnih i tajnih partnera. Slučajno? Vrlo teško. 

Sve ovo zorno govori o tome da u cijeloj priči nešto smrdi. A riba smrdi od glave i nema sumnje da ključnu odgovornost snosi CIK sa Stjepanom Mikićem na čelu. Tu, svakako, ima mjesta i za utvrđivanje krivične odgovornosti, samo kada bi se bh. tužioci više bavili svojim poslom umjesto što se bave politikom i prijete medijima. 

Mnogo toga ide u pravcu teze analitičara Ivana Šijakovića, koji je primijetio da bi glasovi prije bili prebrojani i rezultati objavljeni da su vladajuće stranke apsolutno pobijedile. Ovako, zabrinuti jačanjem reformskih snaga, preko svojih ljudi i u CIK-u, dali su mig da se s ostatkom glasova sačeka da bi se, kada padne pažnja javnosti, mogli krivotvoriti rezultati i krasti mandati. 

Ispravnost izbora dovedena je u pitanje i potrebna je hitna reakcija međunarodne zajednice, prije svega OSCE-a, kako bi se spriječilo još jedno instaliranje izbornih kradljivaca u vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.