KOLUMNE

Izigrani Bošnjaci

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

3.12.2014

Stranka demokratske akcije, prema svemu sudeći, izigrala je sporazum koji su potpisale članice koalicije „Domovina“ - SBB, SDA, SBiH, HSP i DF - vezano uz izbor delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Iskreno, za svakog dobronamjernog čovjeka, posebno Bošnjaka, koalicija "Domovina" u startu se doimala kao interes bošnjačkog naroda u RS, gdje se u njenim predstavnicima tražila njihova politička i svaka druga zaštita.

I zato su mnogi željeli vjerovati da je ova koalicija produkt zrelosti bošnjačkih političkih subjekata, a ne privatnih interesa grupa i pojedinaca. Nažalost, prevarili su se!

Izigravanjem dogovora o izboru delegata u Vijeće naroda RS pokazalo se da je  „Domovina“, isključivo, bila u funkciji izbora dugogodišnjih kadrova SDA, tipa Sadika Ahmetovića, kakvi godinama nisu mogli dobiti mjesto u parlamentu, pa čak ni s  kompenzacijskih lista. Narod ih, jednostavno, nije htio, a zna se i zašto.

Na oktobarskim izborima, nažalost, oko 10.000 bošnjačkih glasova u RS otišlo je kandidatima na listama srpskih političkih partija! Oni koji su tražili razloge za takav odnos birača Bošnjaka našli su ga u pojedinim kandidatima na listama „Domovine“ koji su godinama svoju političku i finansijsku moć crpili upravo iz bijede tih istih birača.

Politički projekt “Domovina“, kao mjesto snage i afirmacije bošnjačkih interesa u RS, treba sačuvati po svaku cijenu. Ali, bez prevaranata i smutljivaca koji su, zarad vlastitih interesa, godinama razarali bošnjačko jedinstvo u RS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.