KOLUMNE

Vojvodina invalidnina

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

6.12.2014

Po osnovu prijeratnog radnog staža na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, optuženi ratni zločinac i četnički vojvoda Vojislav Šešelj, zatražio je invalidsku  penziju u BiH, tačnije od Federalnog zavoda PIO/MIO.

Invalidom prve kategorije ga je, dok je još bio u haškom pritvoru proglasila određena ljekarska komisija iz Srbije, a kako sada stvari stoje njen nalaz,  da ga pogledao nije,  potvrdio je Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH.

Šešeljevu  bosansku invalidnost parafirao je Zijad Hadžiomerović, čelnik gradskog odbora SDA u Mostaru, isti onaj direktor Federalnog instituta za vještačenje koji je svoj paraf stavio na stotine rješenja kojim su se bosanski borci, s teškim mentalnim i fizičkim posljedicama po zdravlje zbog tortura koje su nad njima, provodili upravo Šešeljevi četnici proglašavani zdravim i sposobnim za rad. Samo kako bi im se uskratila ona crkavica primanja od države!  

Kojom magijom je to Institut za vještačenje mogao znati stepen invaliditeta Vojislava Šešelja koji je navodno stekao radom  u BiH, kad je i posao i BiH napustio davno prije rata i u nju se vraćao samo kad je trebalo klati, silovati, ubijati i otvarati logore za njene civile?  

Stručnjaci Instituta, o kojim govori Hadžiomerović, slijepo i ponizno ovjerili su Šešeljeve nalaze koje im je pod nos gurnula Srbija.  Koliko znamo, vojvodu nisu lično pregledali,  skidali ga  do gole kože, brojali mu zube, noge i rebra, ožiljke na lobanji i grudima, ismijavali ga i ponižavali kako to danas u istim situacijama  rade ratnim vojnim invalidima u namjeri da im ukinu, ili bar smanje invalidninu koja im pripada.  

Invalidnost Vojislava Šešelja koju mu je utvrdila Srbija, zna se,  nije nastala po osnovu njegovog rada u BiH. Nažalost, zahvaljujući bosanskim „stručnjacima“ , invalidninu će mu ubuduće isplaćivati Sarajevo od istih onih para koje su oteli od Ibrahima iz Srebrenice, Huseina iz Puračića,  Dževada s Teočaka...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.