KOLUMNE

Svjedoci laži

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

11.12.2014

Svaki dan u surovoj bh. javnosti „ispliva“ nova priča o tragičnoj sudbini ljudi koji su u majskim poplavama u BiH uspjeli sačuvati tek gole živote. Sve ostalo odnijela je voda ili neko od brojnih klizišta, a mnogi od ugroženih, ni sedmi mjesec nakon katastrofe nisu dobili nikakvu pomoć.

Među njima su i mještani Orašja kod Tuzle, jednog od mnogih sela širom BiH koje svjedoči o bezdušnosti vlasti i nebrige za vlastiti narod. Mnogi od njih prvi snijeg i niske temperature dočekali su u vlažnim i hladnim garažama, pitajući se svaki dan hoće li dočekati sutra.

No, za vlast su oni kao i stotine drugih žrtava i domaćinstava širom zemlje nevidljivi. Nisu čak ni zaboravljeni, jer da biste nekoga zaboravili, morali biste prije toga znati za njega. A, vlasti na većinu poplavljenih ni prije, ni tokom, a ni nakon poplava nisu ni pomislile.

I, zato je Orašje kod Tuzle jedan od svjedoka kako su vlasti lagale „o velikim planovima za sanaciju i zbrinjavanje ugroženih, o tome da će se deseci miliona maraka prikupljenih donacija utrošiti transparentno, da niko neće zimu dočekati bez krova nad glavom“.

Nažalost, svjedoke niko ništa ne pita, jer da je drugačije, zatvori su već trebali biti puni onih koji su krivi što nisu, a mogli su umanjiti posljedice katastrofe, a odgovarao bi neko i zato što su u ovim hladnim decembarskim danima ugrožene stotine života, ionako siromašnih građana.

Umjesto toga, političari na vlasti i njihove „produžene ruke“ u mnogim javnim preduzećima, sudeći prema davno rasprodatim najskupljim turističkim aranžmanima, u decembru su jedino uspjeli isplanirati putovanje u neku od egzotičnih svjetskih destinacija, koje poplavljeni mogu samo sanjati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.