U zemlji selektora

Komentar dana

Muamer TANOVIĆ
13.12.2014 06:05

Mjesec nakon što su prekinuli reprezentativnu golgotu u režiji Safeta Sušića, članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas će objaviti ko će vaditi kestenje iz vatre, našem timu vratiti pobjednički duh i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine spašavati šta se spasiti može.

Mehmed Baždarević? Faruk Hadžibegić? Amar Osim? Milovan Rajevac? Kako će se zvati vatrogasac na čija će se pleća sručiti težak teret svježih reprezentativnih razočarenja i tradicionalnih nerealnih očekivanja?

Svako ima svog favorita, ali, na kraju, možda nije ni važno kako će se on zvati, nego šta će ponuditi. I on nama i mi njemu. Kako god da mu bude ime, mora znati učiti na greškama svojih prethodnika i ne ponavljati ih.

Mora vjerovati u sebe i reprezentaciju, mora imati jak ego, naglašen autoritet, moderan plan i zdravu ambiciju koju je spreman i sposoban pretočiti u novi nacionalni uspjeh koji će zapaliti zemlju. I uz to, mora, makar jednim uhom, slušati glas javnosti. Obaveza je članova Odbora da to prepoznaju u svakom kandidatu.

A mi? Umjesto što će ga hiljade i hiljade besposlenih selektora pred tastaturama besmislenih foruma unaprijed proglasiti lošim izborom i budućim gubitnikom, obaveza nam je bezuvjetno ga podržati i pustiti da nam na miru pere zaprljani obraz. I poželjeti mu svu sreću ovog svijeta.

NA VRH