KOLUMNE

(Ne)jednaki pred zakonom

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

2.2.2015

Top-vijest svjetskih medija ovih dana je da je državni sekretar SAD Džon Keri (John Kerry) platio 50 dolara kazne jer nije, shodno naredbi gradonačelnika Bostona, počistio snijeg ispred kapije svoje kuće!  

Iako je zbog državničkih obaveza u vrijeme izdavanja naredbe bio na službenom putu, Keri je, čim se vratio u zemlju, brže-bolje unajmio čistače snijega i platio kaznu kao i svi njegovi sugrađani koji se nisu držali gradonačelnikove naredbe.  

Za shvatanja prosječnog bh. građanina, nenaviklog da njegovi državnici budu kažnjavani zbog mnogo veće krivice od ove komunalne prirode, vijest da je američki državni sekretar zbog nečišćenja trotoara ispred svoje kuće platio kaznu dojmila se začuđujućom, da ne kažemo smiješnom.

Jer, kako ne bi bila i čudna i smiješna kad u državi kakva je naša za dobar dio visokopozicioniranih političkih i inih faktora zakon postoji samo kad se radi o njihovim pravima, a nikako obavezama.

Da vidimo tog dostavljača pošte nekog lokalnog komunalnog preduzeća koji smije zakucati na vrata pojedinih „uvaženih zastupnika i poslanika“, direktora moćnih državnih firmi ili, ne daj Bože, šefova političkih partija na vlasti s naredbom u ruci da će, ukoliko ne plate dug za struju, vodu, grijanje, smeće, ili ne očiste snijeg ispred svojih vrata, po hitnom postupku biti kažnjen!? Nema ga!

Jedan takav prošle godine u Tuzli, ne samo da je jedva spasio živu glavu već je za dlaku izbjegao sudski progon jer ga je moćnik kojem je donio opomenu za neplaćenih nekoliko hiljada maraka duga za grijanje prijavio da ga je dostavljač napao na kućnom pragu. Stoga za mnoge u BiH i jeste čudno, odnosno smiješno, da se bostonski „komunalac“ usudio kazniti svog državnog sekretara zato što nije na vrijeme očistio snijeg ispred svoje kapije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.