KOLUMNE

Potemkinova sela

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

2.2.2015

Kako odmiče istraga o poslovanju slovenske kompanije „Tuš“ u BiH, koja je u crno zavila više stotina svojih bivših uposlenika u našoj zemlji , ali i oko 100 domaćih dobavljača, kojima je ostala dužna više od 20 miliona KM, isplivava sve više dokaza da se radi o smišljenoj prevari.

Vijest da je „Tuš“ desetine svojih objekata širom BiH stavio pod hipoteku u vrijednosti od oko 50 miliona KM, i to kod slovenskih banaka, najviše je šokirala prevarene dobavljače, koji su se nadali da će im, u slučaju da ne mognu naplatiti svoja potraživanja, država svim pravnim sredstvima pomoći da ih naplate nakon prodaje „Tušovih“ nekretnina.

No, sada, kada se porezne, policijske i pravosudne institucije u BiH bave posljedicama štetnog poslovanja ove slovenske kompanije, teško se ne zapitati gdje su i šta su radili  nadležni dok je „Tuš“ pod krinkom velikog investitora u BiH zgrtao bogatstvo u našoj zemlji, na muci naših radnika i nauštrb domaćih proizvođača.

Uz sumnjivu hipoteku pod kojom su objekti u BiH, podatak da je samo posljednjih nekoliko godina ova firma isisala iz BiH po osnovu povrata PDV-a više od 16 miliona KM, a istovremeno duguje stotine hiljada KM za porez, dovoljan je pokazatelj da su Mirko Tuš, vlasnik sada već ozloglašene kompanije, i njegovi saradnici imali bliske pomagače u organima vlasti u BiH.

Jer, da nije tako, ne bi se ovaj kontroverzni slovenski milioner, koji je došao u BiH kao tobožnji investitor, mogao obogatiti na pljački bh. građana i ionako ugroženih domaćih proizvođača. Pustoš koju je Tuš ostavio bježeći s kapitalom zarađenim u BiH, govori ustvari da su njegove investicije i objekti bili Potemkinova sela sagrađena na kriminalu i prevari.

Vlasti bi se stoga trebale što prije pozabaviti da pomognu istinskim investitorima, našim kompanijama koje je „Tuš“ prevario. U njima, naime, radi oko dvije hiljade radnika, prave promet godišnje više od milijardu KM i plaćaju državi poreza i raznih nameta više od 300 miliona KM.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.