KOLUMNE

Pobuni se ili pati!

Komentar dana

Faruk VELE

6.2.2015

Sutra će se navršiti godina od praznika bh. demokratije i velikih protesta kada su desetine hiljada naših prevarenih zemljaka, obespravljenih radnika, penzionera s margina društva, kao i nezaposlene mladeži, na ulicama ispoljile dvije decenije akumuliranog nezadovoljstva.

Kao što su tih februarskih dana učinili sve da preko svojih plaćenika, medijskih kerbera i sitnih provokatora kompromitiraju proteste i od naroda načine teroriste, predstavnici nove-stare vlasti predvođene istom Bakirovom SDA, danas ne štede para (ni turskih, a ni onih naših) da od bilo koga ko digne glas zbog nepravde koja se čini tuzlanskim radnicima, sarajevskim prosvjetarima, krajiškim državnim službenicima, svim penzionerima, načine izdajnike i "velikosrpske sluge", pa im prijete njihovom braćom u policijskim uniformama.

Koga su izdali svi ti jadni ljudi, 68.000 njih, koji samo za godinu gladni tiho napustiše zemlju? Čiji su agenti borci Mirsad Alića iz Ilijaša, ratni pripadnik "Gazija" Ahmet Hodžić, Šemsudin Begović iz Mostara i hiljade drugih koji nemaju šta da jedu? Nikog. Nema te turske i arapske sadake zbog koje će takvi ljudi izdati Bosnu. Oni patriotizam ne drže u novčaniku.

Ali, iz ugla naših diktatora, "izdaja" pobunjenog naroda leži u tome što je bio spreman pomrsiti planove onih čija je moć proporcionalna broju braće, tetaka, amidžića, daidžića u vlasti na svim nivoima. Dovoljno je vidjeti primjer kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i njegov skriveni rodoslov i kumstva da bi se shvatilo čija je država "izdana" 7. februara 2014. godine. To je država minderaša i licemjera koji na džumama planiraju zimovanja u Švicarskoj i ljetovanje po Maleziji dok je njihov susjed u safu ili komšija, demobilisani borac, gladan!

To su isti oni koji ne smatraju grijehom da s njihovih dvora padaju od života umorni heroji ili da se boračka djeca guše u cijevima njihovih hidrocentrala, ali će prvi nazvati plaćenikom onoga koji im kaže istinu ili se pobuni protiv zuluma.

Zato, "domovina je tvoja i uzmi je sebi". Niko drugi do mi neće spasiti naš svijet. Ne mora to biti 7. februar 2015. godine, ali mora doći dan kada će sva ta nepravda pasti. Da, kako sročiše oni hrabri ljudi: Pobuni se ili pati!  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.