KOLUMNE

Gospoda Glembajevi

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

9.2.2015

Rezultat kritika na usvajanje Zakona o javnom redu i miru u RS mogao bi se svesti i na dva upozorenja. Prvo, i nije novost pisati o Dodiku da koristi sva populistička i represivna sredstva da bi se održao na vlasti. Ali je vijest da je Dodiku opet na noge otišlo 30 ambasadora.

I drugo, u BiH, očito, nema političke elite, iako neki sebe uporno tako nazivaju, evo, već 25 godina! No, tu je politička oligarhija, koja djeluje poput najnotornijeg latinoameričkog kartela. Da ima “elite”, bilo bi i promjena!
 
I ne bi se tamo neka dva politička provincijalca iz koalicije uzurpiranog imena “Domovina” ni usudila glasati u korist sramotnog zakona koji u predvorju Evrope dokida evropske standarde.
 
Sramotno, taj politički kartel, koji nije viđen još od Krležinih Glembajevih, već počinje misliti i na nadolazeću smjenu generacija s očeva i stričeva na djecu i silne nećake. Zato se javnost i protjeruje na periferiju, što dalje od epicentara njihove moći! Tako se “čuvaju” pozicije i enormno bogatstvo oteto bosanskoj, zašto ne reći, sirotinji svih nacija ili vjera. Ali ne dovijeka!
 
Facebook je, kažu u UN-u, najmoćnija i najbrojnija “država” na svijetu, pa je kristalno jasno na koji to način bosanski vlastodršci “pate” zbog uvreda s ove društvene mreže. Oni se plaše njegove brzine i demokratskog potencijala da poziva na prosvjede protiv bosanskih “glembajevih”, koji u BiH još zagovaraju političku i ekonomsku diskriminaciju svake vrste.
 
Prije ili kasnije, ovaj zakon mora završiti na historijskom smetljištu, na sramotu njegovih predlagača, ali i onih koji ga hinjski podržavaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.