KOLUMNE

Turčenje

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

26.2.2015

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas će proslaviti svoj 61. rođendan. Da je živ i zdrav svojoj djeci, ženi, amidžama, daidžama, tetkama i narodu Turske, čijim životima upravlja!

No, da će se zbog njegovog rođendana u BiH veseliti i slaviti "do kasno u noć" i prije nego što je i sam obilježio datum svog rođenja, Erdoan zasigurno ni u snu nije mogao sanjati. Ali, dogodilo se!

Bajagi, iz velike ljubavi prema Turskoj i njenom predsjedniku, u Zavidovićima, bosanskom gradiću u kojem svakodnevno teku med i mlijeko, kao u kakvoj dalekoj turskoj provinciji, ushićeni građani s načelnikom Suadom Omeraševićem na čelu i "mališanima iz raznih bosanskih gradova" skupili se u sportsku dvoranu i svu noć čas na turskom, čas na bosanskom jeziku klicali Erdoanu: "Bosna te voli", "Sretan ti rođendan, predsjedniče"... Svašta.

Proslava Erdoanovog rođendana u Zavidovićima jučer je bila predmet ismijavanja na društvenim mrežama. Ne zbog Erdoana, već zbog onih koji su ovu proslavu organizirali.

To su isti oni lokalni partijski miševi i njihovi sljedbenici koji su u ratu za šaku hurmi strane plaćenike i špijune stranih obavještajnih službi slavili kao heroje odbrane BiH, a zbog kojih je komandant Armije RBiH, na kraju, ni kriv ni dužan završio u Hagu. Danas u miru takvi za frižidere, kauče i šporete turskih vladinih organizacija krčme bošnjački ponos i dostojanstvo, i to na najprimitivniji mogući način.  

Nema niko ništa protiv bosansko-turskog prijateljstva i međusobne podrške naroda ovih država. Naprotiv! Takva saradnja mora biti iskrena i na obostran interes. Ali, oni koji idolopoklonički, u ime bošnjačkog naroda i države BiH, kliču stranim vođama, a da istovremeno u njihovim kalendarima ne postoje datumi velikih dana ponosa i slave Armije RBiH, kada se branila Republika BiH, ne samo da trebaju biti predmet ismijavanja nego i osude. Šta li bi im samo na ovo kazao Husein-kapetan Gradaščević?! Pa i Alija Izetbegović?!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.