KOLUMNE

Kontrolirani haos

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

27.2.2015

Bivši policajac ranio člana Nadzornog odbora „Elektroprivrede“, uhapšena sutkinja Državnog suda, taksista zapalio stan koji je trebala zaplijeniti banka, Sarajevo ostalo bez gradskog prijevoza jer je GRAS-u isključena struja...

Ovo su samo neke od vijesti koje su jučer sustizale jedna drugu te ionako uznemirene i uplašene građane BiH, godinama prepuštene na milost i nemilost „neodgovornosti odgovornih“, još jednom uvjerile da s ovakvom vlašću, nažalost, uvijek može biti gore.

Iako nepovezani direktno jedan s drugim, svi jučerašnji događaji, od kojih svaki pojedinačno iza sebe ima svoju priču, istinu, nepravdu, teret ili problem, ustvari su determinirali suštinu i uzroke tih problema čija je kulminacija u opasnost dovela ne samo živote neposrednih aktera tih događaja nego i drugih građana.

Ne treba, naime, biti nikakav stručnjak pa da se uvidom u pozadinu svakog jučerašnjeg događaja lako spozna da su oni proizvod i rezultat dugogodišnjeg nepostojanja i nefunkcioniranja pravne države i sistema u BiH.

Nažalost, građani BiH skoro svakodnevno svjedoče različitim oblicima kriminala u državi čiji vinovnici prolaze nekažnjeno, uključujući i one u počinjenim ubistvima, razbojništvima... No, u odnosu na neka ranija dešavanja, u nekoliko jučerašnjih slučajeva pokazalo se da su građani odlučili uzeti „pravdu“ u svoje ruke.

Upravo ta činjenica otkrila je sve opasnosti i stravične posljedice dugogodišnjeg nerada vlasti koja danas u obliku nastalog haosa ubire plodove svog nečinjenja u suzbijanju svake vrste nereda.

Istovremeno, nameće se i pitanje koliko općem stanju doprinosi prešutna sprega kriminaliziranih struktura vlasti i agresivnih odmetnika od javnog reda, mira i zakona i u kojem stepenu vlast kontrolira haos čije posljedice trpe samo građani?

Ključ bolje i veće sigurnosti i eliminacije straha jeste u rukama države personificirane kroz sve vrste i nivoe vlasti. Jer, pojedinci u vlasti su ti koji pokreću poluge mehanizama u svakom smislu bolje zaštite svakog građanina ove zemlje. A ne da ih pokreću samo kada im treba da zaštite sebe same.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.