KOLUMNE

Šta se nudi mladima?

Komentar dana

Borka CERIĆ ([email protected])

5.3.2015

Ubistva, pljačke, razbojništva, već odavno su naša svakodnevica, a glavni akteri u većini slučajeva su mladi ljudi. Postoje brojne teorije o tome zašto mladi završavaju u kriminalu, a odgovor se krije u pitanju: "Šta smo im to zauzvrat ponudili?"

Ponudili smo im djetinjstvo uz ponižene i obespravljene roditelje koji ni sami ne znaju kako da svakog dana osiguraju marku za hljeb. Ponudili smo im sve skuplje školovanje koje će, još malo, postati samo privilegija bogatih.

Ponudili smo im poharanu i opljačkanu privredu koja nema nikakvu perspektivu o mogućem zaposlenju. Dosadašnja korumpirana i kriminalizirana vlast ukazala im je na model kako se pljačkaju milioni, a da pri tome neće biti kažnjavani.

Mlad čovjek u našoj zemlji već odavno, ako nije dijete nekog stranačkog zvaničnika i ako mu roditelji ne rade u državnim institucijama, shvatio je da njegova diploma malo znači u nastojanju da sebi osigura egzistenciju na ovim prostorima. Oni koji ne odu iz ove zemlje, lako završe u kriminalu.

Dakle, većini su ponuđeni siromaštvo i beznađe, jer u silnoj borbi za fotelje i pljačkanje države dosadašnja vlast nije se brinula za dobrobit naroda i mladih.

U društvu gdje nema dostojanstvenog života i pristojne egzistencije u porastu su slučajevi kriminala i nasilja kojim će, barem kako stvari stoje, sve više mladih, nažalost, pokušavati pronaći izlaz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.