KOLUMNE

Koji je bolji entitet

Komentar dana

Miralem AŠČIĆ

9.3.2015

Novoformirana vlast u manjem entitetu već donosi reformske zakone i na taj način, ako ništa, pokušava pomoći privredi, a nova Federalna vlada još nije ni formirana.

Činjenica jeste, a time su se zlurado sladili federalni vlastodršci, da je situacija u RS teška, da tamošnji SNSD ima velike probleme te da je zbog toga ostvario i slabiji izborni rezultat. Govorili su da "bolji entitet", kako je RS titulirao Milorad Dodik, više nije bolji. No, očito su se prevarili, jer je FBiH uspjela biti gora i od lošijeg "boljeg entiteta".

Koalicioni partneri, u prvom redu SDA i DF, miljama su daleko od dogovora o podjeli ministarskih mjesta, a kamoli započetih procesa u kojima bi našli modus da umanje porezna opterećenja koja godinama guše privrednike.

Umjesto reformi, vodi se bespoštedna bitka ko će preuzeti udobne fotelje u Alipašinoj ulici na broju 41, dok Vlada FBiH u tehničkom mandatu, da stvar bude gora, Federaciju svaki dan gura u sve veći kolaps. Osim svakodnevnih zaduživanja, nije ni prostom mrdnula da u prethodnih nekoliko mjeseci učini i najmanji napor da umanji porezna opterećenja na radna mjesta u FBiH.

Umjesto jasnih reformi, ministri okupljeni oko premijera Nermina Nikšića pobrinuli su se da za to vrijeme uhljebe što više svojih poznanika, rodbine i prijatelja u državne institucije.  

Sjednice Vlade tako su se pretvorile u strogo kadrovska imenovanja, pa svake sedmice budu imenovani novi članovi raznih komisija, nadzornih odbora te savjetnici i pomoćnici.

No, to nije sve. Iako postoji moratorij na zapošljavanje, Federalna vlada SDA - SDP svakodnevno realizira nekoliko konkursa za visoke pozicije u ministarstvima, o čemu svjedoče brojni podaci Agencije za državnu službu FBiH. Prema podacima Centara civilnih inicijativa (CCI), od konstituiranja Vlade na čijem je čelu Nikšić broj nezaposlenih se povećao za više od 20.000, dok su za tri godine uhljebili 1.978 osoba u državne institucije.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.