KOLUMNE

Lažni patrioti

Komentar dana

Autor:Amil DUČIĆ

11.3.2015

Dok ovdašnje političke elite javnosti žele nametnuti dojam da se bore za državu, bilo u pregovorima u vezi s formiranjem vlasti ili opasnom igrom oko Sutorine, tvrdeći da taj dio Crne Gore pripada BiH, dokazani patrioti, borci Armije RBiH, i gladni i žedni, poručuju im da su poniženi i pušteni da crknu!

Ono što je izgovorio legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, a tiče se sramnog odnosa vlasti koju predvodi SDA prema borcima, dovoljno je da začepi usta, primjerice, i Bakiru Izetbegoviću i Šefiku Džaferoviću, koji svoj lažni patriotizam zasnivaju na za BiH potpuno pogubnim postulatima.

Jedan bi, naime, da glumi spasioca koji će, eto, narodu donijeti vlast, a drugi je "patriota" koji hoće da crnogorski teritorij pripoji BiH. I jedan i drugi su dobrano pali na ispitu.

Ovaj prvi u pregovaračkom postupku kojem se ne nazire kraj gubi svaki kredibilitet, pa i u vlastitoj stranci, dok paralelno država tone u krizu, dok ovaj drugi te oni koji njega i njegovu stranku podržavaju navlači gnjev i Amerike i EU zbog opasnog zadiranja u pitanje granica.

Kako god, ova situacija je jedno izvela načistac, a to je da dokazano bahati vlastodršci, koji se, evo, već dva desetljeća pred narodom kriju iza kojekakvih funkcionerskih imuniteta, ne vide i ne žele da vide probleme koji tište narod.

Ni borci niti penzioneri, kao ni invalidi ili neke druge ugrožene kategorije nisu od jučer u katastrofalnom položaju. Ovo stanje traje jednako dugo koliko i karijere onih koji se na izborima proglašavaju izbornim pobjednicima, a potom sve čine da država kojom upravljaju gubi. Ostaje da se vidi koliko će još dugo sve ovo potrajati.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.